Hvad er der sket?
 
Jeg havde ingen smerter af nogen art, men min tandlæge sagde, at det var vigtigt at få opereret min visdomstand ud, da den havde "spist" lidt af min 12 års tand.
 
Jeg blev sendt til en specialist, der skulle operere den ud. På klinikken måtte de tage røntgenbilleder 3 gange af tanden i venste side for at finde roden. Min egen tandlæge havde allerede forsøgt 2 gange.
 
Jeg kommer ind og bliver bedøvet, dog i den modsatte side; Højre, end hvor de havde taget røntgen. Pludselig kommer tandlægen til at se, det er forkerte side han har bedøvet. Men jeg har også en visdomstand der, som skal ud. Jeg bliver derfor røntgenfotograferet i højre side nu. Der er også en der skal opereres ud.
 
Jeg bliver opereret, det var ikke slemt, synes jeg. Tandlægen oplyser at han har kunnet se min nerv i undermunden og at det kan give lidt følelsesløshed i underlæben.
 
Efter to dage begynder jeg at få stærke smerter i kæben ved øret. Jeg får det råd at varme kæben med en varmedunk og derefter at lave kæbeøvelser for at bryde arvævet. Det er fordi jeg er 34 år, at det giver ekstra smerter siger de. Nu går jeg i konstant smerter og jeg synes ikke det smertestillende virker. Da der er gået 6 dage har jeg så stærke smerter, at jeg ikke synes det kan betale sig at tage smertestillende mere. Jeg kører til min egen tandlæge for at få sting ud. Her får jeg at vide, at der er betændelse i såret, han kan næsten ikke røre mig.
 
Jeg får nu pinizelin og smertestillende. Jeg kan mærke at det bevirker, at jeg kan synke uden at det gør ondt, men jeg har stadig smerter i kæben ved øret. Det trækker også i højre sides hjørnetand i undermunden. Min læbe og hage i undermunden er stadig bedøvet, det føles som en sovepude.
 
Nu er mit spørgsmål. Kan det været rigtigt, at jeg skal have sådanne smerter. Når jeg vil gabe, så trækker det i undermundes højre hjørnetand. Det er som om den bliver trukket ud. I kæben oppe ved øret, da prikker det ligesom hele tiden. Det er som at mærke pulsen i kæben fra højre hjørnetand til øret. Hvad skal jeg gøre der er nu gået 10 dage. Nu er jeg så bange for at skulle have tanden ud i venstre side om 3 mdr?
 
Hilsen fra en fortvivlet Pia


Hej Pia!
Tak for dit spørgsmål og beskrivelsen af hændelsesforløbet. Det lyder som en af de visdomstænder, som både tandlæge og patient gerne ville være foruden og som der vil gå historier om i lang tid. Det er lidt uretfærdigt at der ikke snakkes lige så meget om alle de ukomplicerede visdomstænder, for det er dog de fleste. Så for at starte med din sidste bemærkning: Det er meget usandsynligt at lige præcis du skulle være så uheldig 2 gange.
At din tandlæge mener at visdomstanden skal fjernes fordi den "spiser" af 12 års tanden lyder sandsynligt, og at det er meget svært at få hele roden af en dybt liggende visdomstand med på røntgen er helt sædvanligt. Ofte kan det først lade sig gøre efter at bedøvelsen er lagt.
Problematikken omkring høre/venstre side har jeg ikke indsigt nok til at udtale mig om, og det er jo også lige nu uvæsentligt i forhold til den smerte og følelsesløshed som forståeligt bekymrer dig.
Specialisten som har fjernet din visdomstand har efter fjernelse af tanden kunnet se hovednerven i underkæben i bunden af såret og ved af erfaring at enten tryk under operationen eller en efterfølgende hævelse og/eller betændelse kan give moderate til kraftige følelsesforstyrrelser i op til nogle måneder efter operationen, så hvad den sovende fornemmelse angår må du desværre væbne dig med tålmodighed. Når følelsen vender tilbage begynder det ofte med kraftig prikken og uro, så det er gode tegn.
Smerterne er en relativt hyppig ledsager til fjernelse af især underkæbetænder og de begynder typisk 2-3 døgn efter operation og kaldes en tør smertende knoglebetændelse: " Alveolitis Sicca Dolorosa". Diverse tabletter har for det meste kun ringe effekt og ofte må tandlægen nøjes med at dæmpe smerten ved at lægges gaze med nellikeolie direkte ned i hullet efter tanden. Herved svitses de smertende nerveender og patienten får ro. I dit tilfælde ville jeg dog ikke turde bruge midlet, da det også vil kunne give - måske varige - skader på den blottede hovednerve ( Nervus Alveolaris Inferior ). Jeg kan desværre ikke foreslå anden medicinsk behandling end den du allerede har fået.
Det blev et langt svar, som muligvis alligevel ikke besvarer alt, men så må du evt. skrive igen. God bedring.
 
Venlig hilsen Steffen Lund.
www.spoergtandlaegen.dk