Kære tandlæge.
 
Jeg har nogle spørgsmål som måske slet ikke har noget med tænder at gøre, men jeg spørger alligevel da jeg har brug for hjælp til min mand, som er syg. og jeg har en mistanke om at det måske stammer fra en dårlig tand.
 
For en uge siden blev min mand syg med høj feber influenzalignende symptomer. Feberen steg voldsomt i løbet af de næste dage og der kom voldsom migræneagtig hovedpine fra nakken som bredte sig op mod tindingen. På fjerdedagen var det meget slemt. Og jeg insisterede på at få ham til lægen ( min mand går aldrig til lægen).lægen kunne med det samme se at min mand var dårlig, specielt hovedpinen var slem. Der blev taget CRP på stedet men den var så høj at den ikke kunne måles. Der var ikke noget at høre på lunger osv. Fik pondocillin 500mg*3 om dagen (6 dage) Dagen efter stadig meget dårlig men feberen er på vej ned, og der bliver taget blodprøver en, masse forskellige, men vigtigst CRP, hvide blodlegemer og sænkning. Crp viste sig at være på 330 ( kender ikke betegnelsen) og de andre prøver var også meget forhøjet. Så altså en meget voldsom infektion, men hvor kommer den fra. Pondocillinen ser ud til at virke for feberen er væk og hovedpinen er aftaget en del, afløst af ømhed som "vandrer".
 
Nu er det så mit egentlige spørgsmål kommer. Kan det hele stamme fra en tand min mand knækkede en flig af for over et år siden? (kindtand i undermund) han mener ikke selv at ha' haft tid til at få det ordnet!! han plejer nu ellers at passe sin tandlæge, men ikke denne gang.Tanden har ikke generet eller gjort ondt Men han har længe haft et problem med til tider ekstremt dårlig ånde som er blevet værre på det sidste( jeg har tryglet ham om at få det undersøgt). Men nu efter 4 dage på Pondocillin er den grimme lugt væk, og derfor blev mistanken om en dårlig tand vakt hos mig. Han har også skrantet lidt nogle gange i de sidste 3 måneder, med forkølelse nogle gange med feber en dag eller to. Men som ikke er blevet til mere. Han har også været meget træt, men det er jo klart med så voldsom en infektion et eller andet sted. Vi er nu nødt til at vente nogle dage på resultatet af blodprøverne taget i dag.
 
Tror du der er sammenhæng eller skal vi "lede" andre steder? jeg synes ikke vores læge gør så meget for at finde ud af hvad infektionen skyldes:
 
 
Beklager min meget lange e-mail
 
 
på forhånd tak
 
med venlig hilsen
Fisken
 

 
Hej Fisk.

Det er vel egentlig ret typisk, at mænd er længe om at søge læge og gerne skal have et spark på det rette sted for at komme afsted.

I et tilfælde som du beskriver kan en nøjagtig diagnose være vanskelig. Man må derfor mange gange anvende udelukkelsesmetoden.
CRP, C-reactive protein, er en blodprøve der indikerer betændelse og er en markør for visse sygdomme, arthritis exempelvis.
Omvendt er en lav CRP ikke altid ensbetydende med manglende betændelse.

En knækket tand kan være forårsaget af pulpanekrose og efterfølgende kronisk inflammation i kæbebenet.
Lider man af en måske udiagnosticeret endocarditis er det uhyre vigtigt at der opdages og behandles eventuelle betændelsesfoci i kroppen, herunder altså også i tænderne
Den dårlige ånde kan måske skyldes en betændt tand, men der er også andre muligheder, som en undersøgelse af en øre-næse-halslæge måske vil kunne påvise.

Din mand skal efter min mening have foretaget en grundig undersøgelse af tænderne, elektrometrisk og røntgenologisk for at udrede en mulig forbindelse mellem sygdomsbilledet og symptomerne.

Lad mig gerne høre nærmere.

Med venlig hilsen
Axel
www.spoergtandlaegen.dk