Hej Axel

<>Jeg er en lidt ældre herre på 52 år.

Jeg lider af astma og kronisk bronkitis, hvilket desværre betyder et stadig stigende vejrtrækningsproblem.

Det får jeg selvfølgelig medicin for, og er til rimelige kontrol-tjek hos egen læge.

Det er specielt svært når jeg ligger på ryggen, og når jeg samtidig føler at jeg mister kontrollen – over det der skal ske. Så gribes jeg af angst og vejrtrækningen bliver nærmest umulig - alt imens pulsen stiger og sveden pibler frem.

Jeg havde for flere år siden en temmelig ubehagelig oplevelse ved et tandlæge besøg. Jeg var simpelthen ved at blive kvalt under en rodbehandling!

Det sidder stadig i mig. De enkelte gange jeg har været hos tandlægen siden – har jeg ofte haft følelsen af, at blive kvalt.

 

Har du et par råd eller evt. henvisninger til mig?

Kan man blive behandlet i siddende stilling / noget tilbagelænet?

Er en totalbedøvelse i mit tilfælde – måske den eneste løsning?

Hvad gør andre med stærke ”vejrtrækningsproblemer” (Svært ved at ligge/sidde helt stille pga. hele kroppen bevæger sig i takt med vejrtrækningen, og med flere hosteanfald undervejs?)

 

Håber at høre fra dig – meget snart

 

Mange hilsner
Bjørn


Hej Bjørn.

Tak for dit spørgsmål, som nok vinder genklang hos flere.
Hvad angår henvisninger, bør du selv søge en tandlægeklinik med handicap mærkning. Der vil du møde forståelse for dine problemer, som i parentes bemærket ikke er mig ukendte. Du kan sagtens blive behandlet i siddende stilling og der tages hensyn til din astma, når du udtrykkeligt lader det være en betingelse for din behandlings gennemførelse.
En totalbedøvelse er vel ikke lige løsningen, da du forventes at skulle til regelmæssige tandeftersyn.
Men find en rolig, fornuftig tandlæge, der sætter nok tid af til din behandling, så tror jeg det skal gå, især hvis behandlingen bliver kortvarig og så evt. strækker sig over flere besøg.

Held og lykke.
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk