Kære Axel
 
Jeg har i dag fået konstateret, at min bagerste, øverste kindtand er flækket 2 steder (i tandens midte) inde ved roden. Roden bløder, så der er liv i tanden. Tandlægen kan ikke sige, hvor langt sprækkerne går ind i tanden, da de ses tydeligt efter, at tandens enorme sølvfyldning blev boret ud (25 år gammel sølvfyldning fra min folkeskoletid).
 
Jeg har 2 mulige løsningsmodeller - 1) få rodbehandlet tanden og sat en krone på til en pris af 12.000 kr. med forbehold om, at tanden evt. fjernes, da den ikke ser for god ud,  eller 2) få fjernet kindtanden helt, men det forringer naturligvis min tygge-funktionalitet. 
 
Hans faglige vurdering er, at man bør give tanden en chance, men nævner også, at den ikke ser for god ud. Han vil dog ikke give den dødsstødet, men er samtidig meget forbeholden, da tanden er flækket svarende til et "Y" (flækken deler sig i 2).
 
Jeg er meget i tvivl om, havd jeg skal gøre. Området omkring tanden har generet de seneste 2 måneder med en tiltagende murren (ikke decideret smerter), som giver stikkende smerter i øret på samme side (min venstre tandkind og øre).
 
Jeg ved godt, at det er et svært spørgsmål og faglig vurdering (når du ikke har billederne), men hvad bør jeg overveje at gøre i denne situation?
 
Med venlig hilsen
Jannie


Kære Jannie
Som du beskriver det,er der ikke megen tvivl. Tanden bør fjernes.
Du skal ikke ofre 12000 kr på noget, der er måske.
Du har haft gener fra tanden gennem længere tid, og blødningen kommer vel ikke fra tandens nerve (pulpa), for så havde tandlægen rodbehandlet den!?
Mon ikke den kommer fra revnerne.
Jeg tror ikke, det går så meget ud over tyggeevnen, men kommer du til at mangle tanden, kan en implantatkrone (pris ca.12-18000,-kr) være en mulighed.

Med venlig hilsen

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk