Hej Axel,
 
Jeg har været hos min tandlæge til eftersyn. Her fik jeg at vide at jeg havde et lille hul mellem to kindtænder. Jeg fik endvidere at vide, at under normale omstændigheder ville man obseverer hullet (da det var meget lille), men da det var mellem 2 tænder skulle det laves.
 
Hullet blev efterfølgende lavet og her kommer mit problem så. Efter hullet blev lavet har jeg tryksmerter i tanden, således at jeg kun tygger med den modsatte side af munden. Det skal understreges at jeg ingen problemer havde med tanden før og at problemet "opstod" lige så snart bedøvelsen aftog.
 
Jeg gik til min tandlæge og forklarede problematikken. Her blev jeg først mødt med en forklaring om at der muligvis kunne være noget betændelse i tanden. Dette afviste jeg dog med det samme med henvisning til at smerterne var opstået som følge af hendes behandling af tanden. Herefter blev der taget røngten af tanden som hverken viste betændelse af nogen art (og umiddelbart heller ingen revner). Efter hun havde studeret billederne kom der en forklaring om at i sjældne tilfælde kunne en tand bare tage skade af at blive boret i (varme fra bor etc.). Det skal nævnes at jeg ikke har skrøbelige tænder eller lignende. Nu er jeg selvfølgelig ikke fagmand, men jeg fik et indtryk af at det var den eneste "forklaring" hun kunne komme på der passede til situationen... Iøvrigt efterfulgt af at man så måtte tandrodsbehandle tanden hvis det ikke blev bedre med tiden (nu har jeg ventet i 3 måneder og det er ikke blevet bedre).
 
Kan det tænkes at hun er gået for "hårdhændet" frem og dermed er kommet til at skade tanden?
 
Har du noget bud på hvad problemet med tanden er? (skaden opstod som følge af at hun lavede hullet - da bedøvelsen aftog var tryksmerterne der med det samme)
 
Er det rimeligt at man selv skal betale for den efterfølgende behandling når skaden er opstået som følge af tandlægens behandling?
 
Vil du iøvrigt, såfremt der skal behandles yderligere, anbefale mig en tandlæge med mere erfaring. Min egen tandlæge er ung og mangler måske derfor erfaring? 
 
Jeg er selvsagt meget frustreret over ovenstående forløb og håber at du måske kan kaste lidt mere lys over ovenstående.
 
Med venlig hilsen
Keld.


Hej Axel,
 
Tak fordi du skrev tilbage :-)
 
Med tryksmerter mener jeg at jeg ikke kan tygge med højre side da det giver et smertefuldt "jag" i tanden når jeg tygger (når tyggefladen på tanden bliver trykpåvirket af mad).
Da jeg gjorde tandlægen opmærksom på problemet kunne jeg heller ikke tygge helt sammen uden smerter. Hun sleb herefter noget af den nye fyldning (plastik) af. Herefter kunne jeg bide sammen igen uden smerter - men jeg kan stadig ikke tygge da den mindste påvirkning giver et smertefuldt "jag" i tanden (selv et stykke blødt tyggegummi mellem den beskadigede tand i underkæben og tanden i overkæben fremkalder smerten). Med andre ord - bliver tanden udsat for det mindste tryk på tyggefladen giver det et smertefuldt "jag" i tanden.
 
Jeg håber meget at jeg har gjort mig forståelig - ellers må du meget gerne skrive tilbage.
 
Tak fordi du tager dig tiden til at hjælpe!!
 
Med venlig hilsen
 
Keld.Hej Keld.

Min mulige forklaring på dit problem er, at den ny fyldning ligger så tæt på tandens nerve (pulpa), at pulpa er hamrende irriteret, så der ikke skal meget til, før den reagerer og fortæller dig, at der er noget galt.
Det er muligt, men måske ikke sandsynligt efter så lang tid det har stået på, at den falder til ro efter tandlægens beslibning.
Hvis det ikke sker, må du se i øjnene, at en rodbehandling eller ekstraktion - pris og tandens beskaffenhed og behov taget i betragtning - bliver nødvendig.
Tanden kan også blive reaktionsløs, hvis irritationen fortsætter, idet nerven visner, men det kræver også en rodbehandling, da det ellers vil medføre betændelse i den omgivende knogle, det kaldes en apical parodontitis.
Giv den en kort chance - og hvis den falder til ro - skal den regelmæssigt følges med testning af pulpas vitalitet og røntgen kontrol.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge MPH
www.spoergtandlaegen.dk