Hejsa

På en måde synes jeg mit spørgsmål er lidt fjollet, men hva, hvis det er en gratis service det her, så ka' jeg jo lige så godt spørge.

Jeg brugte sidst dag tandtråd og det resulterede i at det begyndte at bløde mellem to kindtænder. Jeg har hørt at hvis man har tandsten (?) skal man blive ved at børste der hvor det bløder - så det gjorde jeg for en sikkerheds skyld. Det kom egentlig aldrig rigtig til at bløde, men nu mangler der derimod noget tandkød mellem tænderne - vokser det tandkød ud igen? Skal jeg opsøge en tandlæge? Og er det overhovedet rigtigt at der skal børstes vildt der hvor det bløder mellem tænderne?

Håber mine spørgsmål er tydelige nok.

Takker på forhånd

D
 
 

Kære D.

Hvis man ikke er vant til at bruge tandtråd og bruger det dagligt eller eller et par gange om ugen, kan tandkødet imellem tænderne godt være noget sårbart. Under normale forhold skal tandkødet ikke bløde, men skal kunne holde til en grundig rengøring med både tandbørste, tråd og tandstikker.
De fleste mennesker har en let form for tandkødsbetændelse, gingivitis, som netop viser sig ved lidt blødning og lidt ømt tandkød. Denne betændelsestilstand kan helbredes totalt ved omhyggeligt renhold af tænder og tandkød. Er der tandsten bør disse fjernes af tandlægen eller tandplejeren, som så samtidig vil rådgive om du skal have supplerende behandling af tandkødet. Det er nok lidt overdrevet, at der skal børstes vildt, hvor det bløder, men det skal holdes rent med de hjælpemidler man har.
En lokal hævelse af tandkødet kan også ses, hvis der sidder nogle madrester, fibre eller kødtrevler. Denne hævelse forsvinder i løbet af en dags tid når årsagen fjernes, - mest effektivt med tandtråd.
Tandkødet reparerer sig selv meget hurtigt og dit tandkød er nok vokset ud igen, når du får svaret her. Har du problemer gennem længere tid det samme sted, må du lade din tandlæge se på det, det kan foruden en tandsten også være en uhensigtsmæssig udformet fyldning, der hindrer ordentlig rengøring.
Selvfølgelig kan der være flere andre årsager til lokaliseret blødningstendens, måske et hul i tanden under tandkødet og andet, som det vil føre for vidt at komme ind på her.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk