Kære Tandlæge
 
 
 Jeg er så ræd for at gå til tandlægen, at jeg efterhånden ikke kommer
 der mere. Det er nok 6-7 år siden at jeg var der sidst (jeg er 33 år).
 Nu har jeg besluttet mig for, at nu bliver jeg nødt til at gøre noget
 seriøst ved det, - naturligvis fremskyndet af tandpine fra en visdomtand.
 
 Normalt er jeg ikke bange for noget som helst og er temmelig robust. Men
 bare tanken om at skulle til tandlægen kan få mig til at græde.
 
 Jeg vil blive rigtig glad for et - lidt hurtigt - tip på en
 tandlægeklinik som er gode til "sådan nogen som mig".
 
 Håber på et svar.
 
 Venlig hilsen
 
 Mette

 
 

Kære Mette.

Tak for dit mail.
Jeg forstår godt din tandlægeangst. Desværre bliver den jo værre jo længere du venter med at få behandlet dine tænder. Mange  patienter er det lykkedes at behandle ved som du siger at anvende tålmodighed og ikke mindst gensidig forståelse samt krav på at behandlingen skal gennemføres uden smerter overhovedet. Når først tandbehandlingen virkelig er foregået uden smerter og i en afslappet atmosfære på medmenneskelig vis og uden tidspres, vil billedet af tandlægeskrækken langsomt ændres og måske om ikke helt forsvinde så dog være til at leve med.
Jo længere tid der går mellem tandlægebesøgene bliver frygten selvforstærkende og den kan antage helt urealistiske dimensioner hvad angår tændernes tilstand.
Det er derfor vigtigt, at du kommer i gang snarest muligt. Meget ofte er patientens opfattelse af tændernes tilstand heldigvis vildt overdrevet og behandlingsbehovet ganske beskedent selv efter mange års fravalg af tandlægebesøg.
Din tandlægefobi stammer formentlig fra en tidlig negativ oplevelse, som det er vigtigt du erkender og identificerer og taler med tandlægen om.
(Jeg har sendt Mette et tip om en tandlæge i hendes område. Men det ligger normalt uden for dette sites rammer og intentioner.)

Med venlig hilsen

Axel

www.spoergtandlaegen.dk