Hej
Jeg er 26 år og har i 1½ år døjet med svimmelhed - 24 timer i døgnet, dog
ikke altid lige kraftigt. Jeg har været til både ørespecialist og neurolog,
som begge fandt alt normalt. Da jeg i de sidste tre uger har haft en
trykkende fornemmelse i overmunden (samme følelse som da jeg havde ganebøjle
på i 10-årsalderen), nævnte jeg problemet for min tandlæge, som fortalte, at
kæberne godt kan ændre sig i min alder. Kan I fortælle mere om det? Hvor
længe varer det?

Mine visdomstænder har været undervejs længe, og de sidder iflg. tandlægen
fint.

Mvh
Marianne

Kære Marianne,


Svimmelhed er et meget, meget stort spørgsmål og der skal mange flere oplysninger til for at jeg eventuelt kan komme med et fornuftigt svar.

Det er ualmindeligt at lide af svimmelhed som 26-årig, men ER det nu også det, du har?
For at tale om svimmelhed i lægelig forstand kræves at man oplever en bevægelseshallucination: enten at man selv eller omgivelserne ”drejer rundt” (gyratorisk svimmelhed), eller man har fornemmelse som at ”stå på et skibsdæk i uroligt vejr” (nautisk svimmelhed). Gyratorisk svimmelhed er som regel ledsaget af kvalme/opkastning samt af nystagmus: ufrivillige rytmiske øjenbevægelser. I ikke-lægelig sprogbrug anvendes betegnelsen på en lang række andre fornemmelser, som måske kan sammenfattes under betegnelsen ”ørhed”, og ofte må man give op når det gælder at forklare den slags.

Vores balance opretholdes ved et samspil af tre faktorer: Balanceorganet (det sidder i det indre øre), øjnene samt nerveimpulser fra ben og fødder. Hvis én af disse faktorer falder bort, får man typisk balancebesvær og kan føle sig svimmel. Funktionen af balanceorganet kan testes hos øre-næse-halslægen ved at komme varmt og koldt vand skiftevis i højre og venstre øre – hvis balanceorganet (der er altså 1 i hver side) fungerer, vil man derved fremkalde rytmiske ufrivillige øjenbevægelser (nystagmus), og jeg går ud fra at denne undersøgelse ER foretaget. Nystagmus kan også forekomme spontant – det er nemt at undersøge selv: Hvis du kigger på et fast punkt og dette tilsyneladende bevæger sig fra side til side. Godartet rotatorisk nystagmus kan også opleves eksempelvis når man lægger sig på den ene side; den varer 20 - 30 sekunder.

Svimmelhed kan, foruden sygdomme i de nævnte organer, også skyldes medicin, fx. et stort forbrug af acetylsalicylsyre (Albyl, Magnyl osv.), sygdomme i hjernestammen, i storhjernens tindingelap og i lillehjernen,  hjertesygdomme, blodtryksfald, åreforkalkning – der er et utal af årsager, og ofte ender man desværre med ikke at kunne påvise grunden. Jeg synes at undersøgelse hos øre-næse-halslæge og neurolog, som du har fået foretaget, er helt rimeligt, men en undersøgelse hos specialist i øjensygdomme er også tilrådelig.


Jeg har ikke fantasi til at sætte din fornemmelse af trykken i overkæben i forbindelse med din svimmelhed, og ”trykken” er et så ukarakteristisk symptom, at det ikke i sig selv kan forklares; der må som det mindste en klinisk undersøgelse til inclusive røntgen af området, og det er også sket, idet din tandlæge ikke har kunnet finde noget galt. Kan der være tale om stress-symptomer hos dig?

Man regner med at overkæbens vækst stort set er standset, når man er fyldt 18-22 år, mens underkæben godt kan fortsætte med at vokse ganske langsomt frem til omkring 30-års alderen.

 

Venlig hilsen

  Henning
www.spoergtandlaegen.dk