svie og brænden i munden


det svier så voldsomt i munden i mundburene/mundhule svælg jeg er hvid på
kinderne tunge, jeg er lige blevet podet på kinderne for svamp den var
negativ.nogle gange har jeg mere belægninge på kindene streger og nogle
gange
plamaser,jeg kan se nogle hvide pletter i mundhulerne men har været ved
halslægen uden at komme det til livs,det svier så meget også på gummerne i
overmunden,har nu fået fixonase det hjælper lidt på svien men får mere
belægninger,tandlægen kan heller ikke finde ud af hvad der galdt,når det
svier
mest får jeg hævet kirtler under hagen samt noget langt snot fra mundhuler
noget klart slim jeg kan tage ud med en vatpind.der er lige som der er hår
tungen.jeg håber virklig at du kan hjælpe mig på vej med hvad det kan være.
 

Kære Dennis,

De hvide pletter og striber, du beskriver, er ret sikkert hud- og slimhindesygdommen Lichen Planus – om den kan du læse i et tidligere indlæg her, meget længere nede på siden.

 

Svie i forbindelse med lichen planus skyldes ofte en svampeinfektion, men lichen i sig selv kan dog også give svie. Du fortæller, at der er podet for svamp – jeg vil foreslå at der atter undersøges for herfor, denne gang som et CELLESKRAB, der skal omfatte alle de forandrede områder i munden. Hvis din tandlæge skulle have glemt hvordan det gøres, kan han/hun se det på den efterhånden noget maltrakterede gamle hjemmeside http://www.odont.au.dk/tmk/Pat/candida.htm

 

Såfremt der er en svampeinfektion, skal du omgående stoppe med Flixonase, indtil infektionen er behandlet (fx med Diflucan Kapsler). Såfremt du har tandproteser, skal disse tages ud om natten og lægges i Atamon-opløsning (1:100) under Diflucan-kuren.

 

Hvis der efter behandling af eventuel svampeinfektion FORTSAT er svie, er behandlingen binyrebarkhormon under en eller anden form, og her er Flixonase udmærket, i sjældne tilfælde suppleret med en kort kur med Prednisolon-tabletter.

 

Hårlignende forandringer på tungen kan man få efter behandling fx med penicillin, men også efter brug af de mange håndkøbsmundskyllemidler, der  findes, specielt måske efter skylning med klorhexidin-digluconat. Det sidste bør du i hvert fald afholde dig fra, da det hyppigt vil forværre svie i munden.

Det bliver for meget at gennemgå årsager til mundtørhed her, men jeg skal blot nævne at en del medicin har mundtørhed som bivirkning, og at mundtørhed desuden kan opstå som et aldersfænomen. Profylin sugetabletter, der fås i håndkøb, vil kunne lindre noget.  Mundtørhed vil ofte give svie, og ofte forekommer der svampeinfektion i munden ved mundtørhed. Hermed er vi nået til 3 hyppige årsager til svie i munden: Lichen Planus, Mundtørhed og Svampeinfektion.

 

Mht. kirtlerne under hagen har jeg ikke noget bud herpå – hævede kirtler gennem længere tid bør vurderes af en øre-næse-halslæge.


 Med venlig hilsen
     Henning