Hej

For godt et år siden fik jeg hos min tandlæge konstateret, at jeg havde 8 huller i mine tænder (på trods af tandlægebesøg hvert ½ år). Jeg fik mig noget af en forskrækkelse og min tandlæge rådede mig til at forsøge at undgå sukkerholdige fødevarer og samtidig fik jeg en recept på tandpasta med ekstra flour (duraphat). Jeg har siden forsøgt at undgå f.eks. juice og søde sager; men da jeg var hos tandlægen for ½ år siden konstaterede hun endnu 3 huller. Hun sagde, at det sagtens kunne være "eftervirkninger" efter sidste omgang, og at det derfor ikke nødvendigvis var fordi jeg ikke selv gjorde nok for at undgå huller. Men jeg frygter nu for det næste tandlægebesøg.
Jeg har nu fået at vide, at der er meget sukker i mælk, og at jeg derfor også skal undgå det... Er det rigtigt? (når jeg leder efter oplysninger om det på nettet, får jeg modstridende svar!). Jeg drikker ca. en liter mælk om dagen, og hvis der er sukker heri, så kan jeg da godt forstå, at jeg ikke kan få styr på hullerne selvom jeg børster tænder min. 3 gange om dagen. HVis der er meget sukker i mælken, har du så andre forslag til, hvad jeg kan drikke - jeg drikker en del vand, men det bliver bare lidt kedeligt i længden, hvis det er det eneste, man må drikke!

Mvh. en fortvivlet "patient"


Hej.

I mælk er der 4,7 gram sukker pr. liter.  Det er ikke det, der giver dig huller.
I leverpostej f.eks. er der 5. gram pr. 100 gram, altså 10 gange så meget som i mælken. I det hele taget er der meget "skjult" sukker i de forskellige fødevarer.
Der er så mange gode ting i mælk, så det skal du ikke fravælge.
Det er ikke alle huller, der behøver at blive ordnet her og nu. Din tandlæge kan via røntgen med regelmæssige intervaller konstatere om de udvikler sig eller bare er stillestående.
Det er en god ide med den kraftige fluortandpasta, som jeg i øvrigt selv ordinerer til mine patienter.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
www.spoergtandlaegen.dk