Rigtig mange tak, hvis I kan hjælpe mig lidt på vej.
 
For syv dage siden blev jeg opereret for en visdomstand i kæben.
 
Det var en kompliceret omgang, og kæbekirurgen orienterede mig om, at jeg kunne risikere en føleforstyrrelse i mund. Det er også tilfældet på højre undermund og hage. Og jeg har læst mig frem til, at der kan være både gode og dårlige udsigter.Kan føleforstyrrelse på hage have ramt spytkirtel?
Hvad der generer mig meget nu er, at jeg mærker en spytsekretion konstant. Når jeg taler må jeg synke spyttet og i siddende stilling kan jeg mærke, at spyttet hele tiden løber til.
Det er meget belastende, fordi jeg har et job, hvor jeg skal tale meget.
Kan det være en tillægskomplikation? Og hvad gør jeg??
Jeg tror ikke meget på, at det er den ordinerede klorhexidin, som jeg er ophørt med i dag.
Desværre var min dygtige kæbekirurg i øvrigt ikke bekendt med at dette kunne være en bivirkning.
Kan du henvise mig videre til hvilken slags behandler jeg evt. skal søge???
 
De venligste hilsener Anne


 Kære Anne, 

Nej, din fornemmelse af konstant spytsekretion har ikke  nogen forbindelse med føleforstyrrelserne. Jeg tror bestemt at spytsekretionen bliver normal igen, med eller uden akupunktur. Det tager som regel mere end 7 dage at komme sig efter en operativ fjernelse af visdomstand!
Klorhexidin bruges for at give en hjælpende hånd til mundhygiejnen den første tid efter indgrebet.

Ved operativ fjernelse af visdomstænder i underkæben er der 3 nervegrene, man kan beskadige, ingen af dem har noget at gøre med spytkirtler. Hos dig er det den nerve, der løber inde i underkæbeknoglen, og som sender nervetråde til alle tænderne på den aktuelle side, foruden bl.a. til et lille område på underlæben, der er beskadiget.
Nævnte nerve løber meget tæt på visdomstanden, og ikke helt sjældent kan man se ”aftryk” af nerven på den fjernede visdomstands rod - i sjældne tilfælde løber nerven gennem roden.

Ved røntgenundersøgelse forud for operationen kan man ofte få en fornemmelse af, hvor tæt relationen er mellem tand og nerve, og såfremt der er risiko for nervebeskadigelse bør patienten have det at vide på forhånd - som det også skete i dit tilfælde.

Ofte, men desværre ikke altid, vil nerven forvinde den skede skade, så følelsen bliver mere eller mindre normal igen - det kan tage adskillige måneder.

 

Venlig hilsen

   Henning
www.spoergtandlaegen.dk