Hej Axel
 
En række spørgsmål vedr. overskriften:
 
Hvis der er plads skal mine 4 fortænder i overkæben snart skiftes ud med 4 implantater, Jeg er meget bange for indgrebet og også for følgerne.
Jeg er 35 år og det første jeg tænker er at når knoglen ikke lægere skal holde fast i tænderne, vil den så ikke trække sig yderligere tilbage, med andre ord hvor længe kan implantaterne holde, har jeg stadig tænder når jeg er 50?
Videre, hvad kan der være af komplikationer? Jeg ved det er noget med der kan komme paradontalspalter hvis skruen ikke sættes 100 % lige, hvad vil dette medføre af komplikationer? er der andet?
Kan det lade sig gøre i fuld narcose så jeg slipper for processen?
Vil tandkødet vokse fast til implantatet? eller hvordan holdes dette bakteriefrit efterfølgende? Jeg mener der må jo være åbent helt op til knoglen, kan det ikke give komplikationer i form af knoglebetændelse?
Kan man transplantere tandkød og dermed have fint lyserødt pænt tandkød efterfølgende. Paradontosen vil vel fortsat være der ?
Kan man ikke sætte tænderne i med det samme og evt. holde på dem med en stickskinne, så min familie ikke behøver at se mig tandløs i 3 måneder?
 
                                           Med venlig hilsen
                                           Mettelise

Hej Mettelise.

Det var mange spørgsmål på en gang, jeg skal prøve at dække det hele rimeligt ellers er du meget velkommen til at spørge igen!
Jeg forudsætter at det er en kraftig paradentose (bakteriebetinget tab af  knogle omkring tænderne) der er årsag til at dine 4 fortænder skal erstattes med implantater, at du derudover er sund og rask (ingen alvorlige stofskiftesygdomme), og ikke har været udsat for slag mod fortænderne. Når der er kraftig paradentose ved dine fortænder  må man formode, at der også er nogen paradentose på de øvrige tænder, ved du noget om prognosen for de øvrige tænder? Det vil være ærgerligt at ofre mange penge på 4 fortænder nu, hvis der mistes flere tænder inden for en kort årrække. En handlings- / behandlingsplan for hele munden er helt nødvendig for at sikre dig mod unødige udgifter.
Du begynder dine spørgsmål med ” Hvis der er plads ….” . Der kan være tale om manglende tykkelse eller højde af den knogle der er tilbage når de syge fortænder er fjernet og det kan være meget afgørende for implantaternes langtidsholdbarhed – men det er umuligt at afgøre pr. brev.
Rene implantater (din opgave) der sidder godt og belastes fornuftigt (tandlægens opgave) stimulerer knoglen til at holde niveauet og når først behandlingen er vel afsluttet er prognosen alene afhængig af din daglige mundhygiejne og evt. tilstødende alvorlige stofskiftesygdomme. De første tandimplantater i verden blev sat ind for 35 år siden og størstedelen  af dem sidder der stadig.
Vedr. komplikationer er implantatets retning vigtig i forhold til den aktuelle bidbelastning men der er ikke krav om at  det sidder ”lige”, og der er ikke parodontalspalter som ved naturlige tænder. Den hyppigste komplikation er at knoglen omkring implantatet forsvinder pga. dårlig mundhygiejne og at implantatet derved mistes. Det må også formodes at være årsagen til at dine tænder nu mistes, så der er grund til at gøre en ekstra indsats og gå i skarp træning inden du får det ”tredje hold tænder”.
Din tandlæge kan foretage en kollegial henvisning til tandlæger som tilbyder implantatbehandling i narkose men det er dyrt og du skal selv betale, det er normalt ikke en hospitalsopgave.
Tandkødet vil vokse helt fast til en ren implantatoverflade, aflukningen til knoglen er ligeså tæt som ved tænder men mere sårbar overfor manglende renhold.
Paradentose-tandkød er mørkere og mere lilla end det sunde lyserøde tandkød, men den usunde farve forsvinder i samme øjeblik paradentosen er væk, enten få dage efter at tænderne er gjort 100% rene eller når tandkødet er helet efter tandudtrækning. Ingen tænder – ingen paradentose.
Med specielt velegnede implantattyper og under særligt gunstige knogle- og belastningsforhold kan man godt lave en midlertidig plastikerstatning samme dag som implantaterne sættes i, men i de fleste tilfælde tages der inden tandudtrækningen aftryk til en midlertidig smileprotese som sættes i munden samme dag som tænderne fjernes, det kan laves særdeles pænt. MEN bliv nu ikke så glad for protesen at du glemmer tiden til implantaterne, for knoglen under protesen vil svinde betydeligt hvis der går længere end den af din tandlæge anbefalede helingstid, som normalt er 6-10 uger.
Nogle paradentosepatienter har store problemer med de naturlige tænder trods en rimelig mundhygiejne pga. en ”fejlkonstruktion” i parodontalspalten. Mange af disse patienter har slet ingen problemer med implantater, da der ikke er parodontalspalte ved implantater og hvis knogle og knoglestofskifte ellers er i orden.
Så der er håb forude Mettelise, men du kan nok forstå af ovenstående at et væsentligt ansvar for langtidsprognosen påhviler dig som ansvarlig for den daglige (over-)perfekte mundhygiejne.

Med venlig hilsen

Steffen Lund.
www.spoergtandlægen.dk