Hej Axel!

Jeg har et spørgsmål vedrørende visdomstænder. Jeg er 20 år, og har i længere tid været øm inde bag tænderne i perioder. Det kommer og går. I sidste uge begyndte det igen at blive meget ømt inde i den ene side, bag tænderne, men man kan ikke se nogen tand endnu. Det er hårdt og ømt derinde, og det er som om det også er i øret. Mit venstre øre er nærmest blevet hyper-sensivitivt efter ømheden begyndte, og det gør lidt ondt i det når jeg skal synke eller drikke noget. Det er også ømt i halsen når jeg synker. Ømheden er til at holde ud nu, men det gjorde virkeligt ondt i de første par dage, da det startede. Mit spørgsmål er derfor om øret har noget at gøre med den visdomstand og om det i såfald har noget at gøre med at visdomstanden sidder skævt, at der er betændelse i eller andet? Jeg er begyndt at blive lidt nervøs omkring det. Jeg har læst på nettet om det med øret og der stod en masse om knuder i halsen osv, og at det kunne gå i øret - men det hele begyndte altså først da visdomstanden begyndte at blive øm. Så jeg er sikker på at det må have noget med den at gøre. Der har været ømt derinde (i perioder) i lidt over 2 år nu. Men der er stadig intet at se. Det har dog ikke været noget der har plaget mig voldsomt, da det er ret sjældent at det er ømt, og når det er, er det ikke så slemt. Men denne gang synes jeg altså at det har været væsentligt anderledes og jeg har haft utrolig meget hovedpine grundet smerterne, også. 
Jeg håber du kan sætte lidt lys på om øret og visdomstanden hænger sammen og hvad det eventuelt kan være. Det kan jo også være at det bare er ganske normalt at have det sådan når den bryder frem - jeg begyndte bare at undre mig da det ikke kun var inde bagved tænderne, men også i øret og lidt i halsen. 

Venligst,
Trine

Hej Trine.

Dine symptomer er ikke ukendte. Smerterne i kæben og i øret og i halsen kan meget vel - og sandsynligvis - stamme fra en visdomstand, der har svært ved at bryde frem af den ene eller anden grund, hyppigst pga. af uheldig lejring i kæben.
Man taler så om en pericoronitis, betændelse omkring en mere eller mindre frembrudt visdomstand.
Du bør få taget et røntgenbillede af området for visdomstanden - og i tilfælde af en betændelse få den fjernet.
Det er en god ide, at være dækket ind af antibiotika, Penicillin el.lign. før indgrebet, så går det hele lidt bedre.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk