Jeg har fået fjernet 1 stor kindtand i hver side i undermunden. Først var det meningen at jeg skulle have implanter, men da nerverne åbenbart lå højt, blev løsningen broer. Jeg har nu fået lavet den ene, men problemet er, at jeg har en ømhed i tænderne (mest den bagerste tand), når jeg tygger, som den er fastgjort på samt isninger. Jeg har været hos tandlægen, som sleb broen lidt og fik en recept på ”duraphat 22,6 mg. som skulle hjælpe på isningerne, men fik at vide det ellers så pænt ud og jeg skulle give det lidt tid. Nu er der gået ca. 2 mdr. og jeg har stadig godt nok lidt mindre ømhed og isninger i tænderne – er det normalt. Jeg tør ikke rigtig gå i gang med den anden side, når der er problemer med den jeg har fået lavet, selv om den bagerste tand her er rodbehandlet.

 

Med venlig hilsen

I.N.

Det forekommer ind i mellem at der kan opstå de symptomer efter indsættelse af en bro eller krone. Den må helst ikke give ømhed ved tygning. Ømhed og isninger er advarselstegn, der siger at tandnerven anmoder om hjælp. Broen er muligvis en anelse for høj eller hældningen af tyggeknuderne en anden end den dit bid var vant til før broen. En nøje bidanalyse vil kunne vise det og det kan være nødvendigt at slibe en anelse på den modstående tand i overkæben.
Isningerne kan skyldes at en lille del af tanden ikke er helt dækket af sin bro-krone. Dette kan klares ved pensling med forskellige væsker, der lukker af for ydre påvirkninger såsom kulde og varme.

Din bageste tand, der skal bruges til ny bro, er rodbehandlet, dvs. her er nerven fjernet og kan derfor ikke give dig de samme problemer.
Men jeg forstår godt din utryghed og støtter dig i afvente med at få broen lavet til der er opnået normale tilstande.

Med venlig hilsen

Axel Tulinius
tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk