Kære Tandlæge.

Jeg hørte for nogle dage siden i fjernsynet, at der nu var kommet en ny smerteløs måde at bore på. Jeg nåede desværre ikke at få fat i ret mange oplysninger om dette Det var noget med, at man benyttede sand til boringen.

Kan du hjælpe mig med nærmere oplysninger og evt. henvise til en tandlæge, der bruger denne nye metode?
Jeg bor i Nordsjælland.

Med venlig hilsen

GretheKære Grethe,
 
efter lidt research har jeg fundet frem til en (1) tandlæge, der bruger sandblæsningsmetoden. Jeg har ikke kendskab til flere, hvilket dog ikke udelukker, at der er andre.(Grethe har fået adressen).
 
Det drejer sig om en lille sandblæser, hvor der bruges dyser med forskellig størrelse.Den fungerer med omkring 2-3 atmosfæres tryk og kan anvendes til cariesbehandling.
Han har arbejdet med den i fem år og siger at i 95% tilfælde er behandlingen smertefri, men hvis man kommer for tæt til pulpa (tandnerven) kan det udløse smerte.
 
Metoden er ikke ukendt i USA, men det nye er at tandlægen anvender et væsentligt lavere tryk på sandblæseren.
 
Den egner sig ikke til større behandlinger såsom krone- og broarbejde, men er velegnet til caries i tyggefladen og til fissurforsegling. Den er specielt god til plastfyldninger, da den efterlader en velretinerende overflade, som plastmaterialet kan holde fast i.
 
Det koster ikke mere end sædvanlig sygeoverenskomsttakst at få ordnet bisserne med sandblæsningsmetoden - (hos ham i hvert fald).
 
Tandlægen har taget patent på apparatet og vil demonstrere det på tandlægernes årlige kongres i april i Bella Centret, hvor der nok skal blive nogen  omtale.
 
Med venlig hilsen
 
Axel
www.spoergtandlaegen.dk