kære tandlæge !
 
jeg er i gang med min eksamens opgave ! jeg skriver om person som har sklerose og vi skal klare hendes mundhygiejne og så ville jeg høre om du havde nogle gode råd til mig om der er noget som jeg skal være opmærksom på ?? og hvorfor ?
 
på forhånd tak ! M J
Kære
M J,
Vist er der noget, du skal være opmærksom på: Variation i assistancebehovet!
 
Dissemineret sklerose (DS) er en kronisk sygdom, der viser sig ved gentagne episoder af neurologiske udfaldssymptomer fra forskellige dele af centralnervesystemer Årsagen er ukendt, men der er mistanke om en viral årsag.
 
Sagt på mere alm. sprog: patienter med MS får gentagne anfald, hvor større eller mindre dele af centralnervesystemet (dvs. hjernen) beskadiges – dette kan medføre føleforstyrrelser, svimmelhed, lammelser og blindhed samt spasticitet, manglende kontrol over vandladning og udtalt træthed. Heldigvis går de enkelte anfald som regel noget tilbage, så symptomerne bedres igen, men som helhed går det nedad bakke, om end der er store individuelle forskelle i den hastighed, hvormed sygdommen skrider frem. Behandlingsmulighederne er begrænsede, men de enkelte anfald kan mildnes ved brug af  høje doser binyrebarkhormoner (Prednisolon).
 
Det er vigtigt at forstå at det er en sygdom, der går meget op og ned, og patientens problemer i forbindelse med opretholdelse af god mundhygiejne vil derfor variere – med andre ord vil patienten i perioder selv kunne børste tænder, mens det kan være umuligt i andre perioder. Du skal således forvente at behovet for assistance fra familie eller hjælpepersonale kan variere betydeligt for den enkelte patient.
 
Patienter med egne tænder:
1) Patienten bør have en el-tandbørste, for den er langt lettere at benytte, når der er motoriske styringsproblemer.
2) Gentagen lokal fluorbehandling i patientens gode perioder, idet mundhygiejnen, trods al mulig hjælp, kan falde ved MS-anfald.
3) Man skal være opmærksom på risikoen for svampeinfektion i munden, såfremt pt. i en længere periode får binyrebarkhormoner (Prednisolon). Svampeinfektioner viser sig ved stærkt røde slimhinder, eventuelt ledsaget af hvide afskrabelige belægninger.
 
Patienter med protese:
1) Daglig rengøring af proteser – med en blød børste og håndsæbe
2) Patienten bør sove uden proteser om natten
3) Forebyggelse af svampeangreb ved behandling med binyrebarkhormoner: Proteserne lægges natten over i et glas vand,  tilsat 1 teskefuld Atamon, dvs. en fortynding på 1:100.
 

Med venlig hilsen
     Henning
www.spoergtandlaegen.dk