Hej Axel,
vores datter på 4 år faldt da hun hoppede i en seng og og slog sin højre fortand mod en radiator. Tanden blev skubbet op i tandkødet - hun blev tilset af tandlæge dagen efter. De sagde vi skulle afvente og se udviklingen. Der blev ikke taget røntgenbilede. Det skete august 2012 (3 år og 8 måneder). Maj 2013 regelmæssigt eftersyn - tanden er næsten kommet ned på sin plads, nu er der tegn på betændelse i nerveroden - lille rød hævelse over tanden. Tandlægen siger at nerven er død. Tandlægen vil fjerne tanden, og siger betændelsen ikke forsvinder.  Som jeg har forstået det kan det have betydning for den blivende tand, men fik det ikke helt klart forklaret. Jeg er ikke vild med at få tanden rykket ud og håber betændelsen kan forsvinde af sig selv. Tænderne er ikke blå. Der er ingen smerter. Min datter har ikke tandlægeskræk, men var tydeligt imod at skulle prøve lattergasmasken. Hvad vil du anbefale?
Venlig hilsen
Iben


Hej Iben,

tak for tilliden.
Når din datters mælketand traumatisk er skubbet op i omgivende tandknogle, er det rigtigt, at den selv kommer ned på  plads igen. Men det ses desværre ofte, at nerve- og blodforsyning kompromitteres, evt. helt afbrydes.
Det er det der er sket. Og det døde indhold i hulrummet, hvor tandnerven sad, er guf for bakterier..
Betændelsen forsvinder ikke af sig selv. Når der ikke er smerter, skyldes det at betændelsen kan få afløb gennem tandkødet, en rød måske lidt gullig "bums" over tandroden.

Din tandlæge har ret.
For det første er det ikke sundt at gå med en betændelse i kroppen. For det andet kan rodbetændelsen måske give en uønsket indvirkning på den underliggende blivende tand, som er ved at blive dannet.
Jeg vil tro, at fortandens krone nok er færdigudviklet nu. Men alligevel bør hun få tanden fjernet.
Det er kun en kort periode, så kommer der en ny flot tand.

Held og lykke. (min datter var udsat for det samme, det klarede hun fint)

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk