Skæv tand


Hej
 
Jeg fik bøjle på da jeg var 9 eller 10 år fordi jeg havde for stort mellemrum mellem fortænderne og de sad da også pænt sammen i lang tid men så begyndte den ene at blive skæv og nu hvor jeg er 31 synes jeg den er meget skæv, den irritere mig i hvert fald meget. Man kan også se den lidt når jeg lukker munden.
Hvad kan der gøres?
 
Med venlig hilsen
C SKære Christina.
Det var godt, du sendte et billede med - det gør det lettere at forstå, hvad dit problem er. Det er jo pudsigt at læse, at dit oprindelige problem var at der var stort mellemrum mellem fortænderne, for det, der er dit problem nu, er mangel på plads. Når der er pladsmangel, er der tendens til, at en af tænderne kan blive skubbet ud af rækken - i dit tilfælde din fortand.
Man kan sagtens gøre noget ved det, men problemet er, at der mangler plads. Derfor kan man ikke umiddelbart "puffe" tanden tilbage, hvor den kom fra - man er nødt til at skaffe pladsen ved at skubbe nabotænderne - i enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at fjerne en lille kindtand i den ene eller begge sider af overkæben for at kunne få fortanden rettet ind på række med de andre.
 
Dette betyder, at for at rette én tand, er man muligvis nødt til at få bøjler på alle tænderne i overkæben - og - for at være helt ærlig: hvis der møbleres meget om på overkæben, kan det bevirke, at sammenbiddet med underkæben bliver dårligt, så underkæbens tænder også skal rettes! Så - det er sandelig ikke småting!
På den anden side bør du også vide, at den eksisterende tandstillingsfejl ikke bliver bedre med tiden - snarer tværtimod - desværre!
Med venlig hilsen Elisabet Højensgård, specialtandlæge i tandregulering.
www.spoergtandlaegen.dk