Min mand har, efter anbefaling af tandlægen, fået fjernet en kindtand i overmunden. Der var noget betændelse, som dog ikke havde voldt problemer, (ingen smerter) der var årsag til indgrebet.
Efter udtrækningen opstod der et hul i mundhulen?? som måtte sys. Efter 3 dage kunne min mand fornemme, at der atter var hul til næsen, og på 5. dagen blev der foretaget en ny syning. Det har ikke hjulpet, og nu vil tandlægen forsøge at løsne noget væv og lægge over hullet, (ligesom man syr en lap på).
Lykkes det ikke, er der noget med et kirurgisk indgreb, som bestemt ikke lyder rart. Vi er lidt nervøse, og vil gerne vide, om dette lyder normalt.
Hvis det er muligt ønskes gerne hurtigt svar på direkte mail.
 
Med venlig hilsen,
 bekymret kone


Hej bekymrede.

Overkæbens kindtænder kan have en meget tæt forbindelse til kæbehulen. Ved tandfjernelse i dette område er der mulighed for direkte gennemgang mellem mundhule og næse.
På røntgenbillede ses specielt 6-årstandens rødder at være i tæt kontakt med den meget tynde knogleadskillelse til bihulen.
Ved vanskellige ekstraktioner kan en sådan situation forekomme, men det er heldigvis sjældent.
Det er vigtigt, når skaden er sket og det første forsøg på operativ lukning af passagen (oro-antral fistel) er mislykkedes, at medicinere med antibiotika for at bremse betændelse. Når denne er under kontrol, kan en "lapning" med slimhinde foretages igen, som du beskriver.

Det er nu forsøgt to gange uden held, så jeg vil anbefale, at videre behandling foretages af hospitalstandlæge (kæbekirurgisk afdeling) elller hos privat specialist i hospitalstandpleje.
Det er ikke noget at være nervøs for, det foregår i lokalbedøvelse og er hurtigt klaret.

Med venlig hilsen

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH