Hej Axel.
I april fik jeg lavet en rodbehandlig som tandlægen såvidt jeg forstod sluttede af med en midlertidig fyldning som efter et halvt årstid skulle skiftes ud med en krone. Kort efter gik der betændelse i kæben under tanden. Det blev behandlet med antibiotika hvorefter tandlægen lukkede op og "skyllede" med noget desinficerende væske, og satte en ny midlertidig fyldning i. Nu ca. 5 mdr. efter er der igen betændelse som behandles med antibiotika. Skal der nu lukkes op igen og skylles påny ?
Kan jeg risikere at betændelsen bliver ved med at blusse op med mellemrum ? Hvis ikke hvor lang tid skal der så gå før man kan være sikker på at betændelsen er helt væk ? Hvad nu hvis kronen er sat på så kan man vel ikke lukke op og rense ud ? Er en porcelænskrone bedre/dårligere end en guldkrone ? De koster begge 7000.- er det et rimeligt pris niveau ?
På forhånd mange tak
Med venlig hilsen
John


Hej John,

Det sker en gang imellem at rodbetændelse blusser op igen. Det kan skyldes utætte rodfyldninger, ekstra oversete kanaler eller vanskeligt tilgængelige bikanaler. Det har jo således været klogt af din tandlæge, at vente med den kostbare kronebehandling.
Jeg synes, du skal vente yderligere 6 måneder inden kroningen.

Det sker jo af og til at en kronet tand får rodbetændelse - men det er ikke ensbetydende med at kronen skal af igen. Der kan foretages det der hedder en retrograd rodfyldning, hvor tandlægen går direkte ind på roden gennem slimhinde og kæbebenet, renser betændelsen ud og lægger en plastfyldning i rodspidsen,  alt naturligvis under lokalbedøvelse.

En guldkrone, eller titankrone med keramikbelægning er lidt stærkere end porcelænskronen, men knapt så pæn.

Hvis der skal stiftopbygning på tanden før kronen er prisen rimelig.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk