Hej!

Min datter er netop fyldt 6 år og har netop for 3 gang været til check i den kommunale tandpleje. På trods af vi har været meget omhyggelige med at børste hendes tænder og selv opdagede to huller som hun fik lavet i sommer, havde hun denne gang ikke mindre end 4 huller, hvoraf det ene ifølge tandlægen skal rodbehandles!? Spørgsmål 1:Skal man overhovedet rodbehandle mælketænder?
Spørgsmål 2:Hvad kan årsagen til de mange huller være? Hun får ikke saft, drikker meget sjældent sodavand og juice, spiser meget lidt kiks og slik, spiser oftest havregryn uden sukker til morgenmad og får børstet tænder 2 gange om dagen. Med det store antal huller forstår vi godt tandlægens skeptis med hensyn til vore anstrengelser med at holde hendes tænder rene, men hendes bror på 4 får samme "behandling" og har ingen huller. I følge tandlægen har hun "bløde" tænder, hvilket hun konstaterede efter at have boret i dem.
Spørgsmål 3: Kan man i alle kommuner vederlagsfrit vælge anden tandlæge udenfor det kommunale system?(Vi ved man kan i Vallensbæk Kommune)På forhånd tak for svaret!

Med venlig hilsen

Michael

Hej Michael.

1) Det er ikke sådan firkantet at give svar på. Det kommer i høj grad an på hvilken tand, det drejer sig om, nemlig hvor lang tid barnet skal have tanden i munden, før den blivende tand bryder frem.
Hvis det er en af mælkefortænderne kommer de nye relativt hurtigt frem. Er det derimod mælkekindtænder, er det en god ide at få dem rodbehandlet ved en rimelig enkel procedure. De holder nemlig pladsen åben for de underliggende blivende tænder, så de ikke bliver forhindret i at bryde frem. Trækker man en mælkekindtand ud på en 6 år gammel pige risikerer man, at nabotænderne flytter sig hen i mod hinanden og derved blokerer det naturlige frembrud i 10 - 14 års alderen.
Der kan sættes pladsholdere af forskellig konstruktion ind for at hindre dette, men jeg synes at en rodbehandling, hvis det kan lade sig gøre, er den enkleste måde at løse problemet på.

2) Det lyder som om I har styr på tandhygiejnen. Det kan da godt være at tandsubstansen ikke er helt så perfekt som hos broderen.
Har man forsøgt med Fluorpenslinger med jævne mellemrum på skolen?
Har I overvejet at bruge Fluorfrigørende tyggegummi, Fluorette, fåes i dag i håndkøb.
Har I tænkt på via forældreforeningen at foreslå klasse tandbørstning efter det store frikvarter?

3) Ja, ny lov gældende fra 1. januar 04, frit valg med en honorarbetaling til tandlægen på 35%. Kommunen betaler de resterende 65.se link

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk