Hej Axel,

Håber du kan hjælpe mig til at forstå min situation bedre....?

Jeg besvimede for 14 dage siden (5. juli 2010) og slog mine fortænder ned i kanten af vores seng. Jeg havde en NTI-bideskinne på, da jeg faldt og den blev slået i stykker i den ene side.
Den ene af fortænderne begyndte at ændre farve for godt én uge siden, således at den nu er en anelse lyserød/grå.
Jeg kan stadig ikke bide i noget med fortænderne og det gør ondt, hvis jeg drikker lunkent/koldt (ikke varmt). Ellers mærker jeg ikke noget og sover godt om natten.

Jeg har så lige fået taget et røntgenbillede af fortænderne og det ser ud til, at nerven på dén tand med farveændring har taget skade. Det sås som en lille svag sort plet på røntgen.
Tandlægen siger, at jeg nok ikke undgår en rodbehandling og efterfølgende krone.

Mit spørgsmål går nu på, om det haster med den rodbehandling? Er der risiko for at tanden bliver blå/sort, hvis jeg ikke får lavet noget med det samme?
Tror du også, at det bliver nødvendigt med rodbehandling og krone?
Det var et Implantat Center, der røntgenfotograferede mig og min egen tandlæge er først tilbage om 3 uger pga. ferie.
Håber på hurtig tilbagemelding.

På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Gitte


Hej Gitte.

I nogle tilfælde og efter et traume kan der forekomme blødninger i pulpa herved frigøres farvestof fra hæmoglobin hvis nedbrydningsprodukter siver ind dentinkanalerne
og giver en rødlig til brunlig misfarvning. Denne forsvinder, hvis pulpa endnu lever og kan resorbere blodfarvestofferne.
Hvorvidt der er liv i tanden kan nemt afgøres ved svag elektrisk stimulation vha. en pulpatester. Og der er måske en chance: du reagerer på koldt, det kan tolkes positivt.

Hvis der ikke er reaktion  og det bør foretages først, så er der en risiko for yderligere farveændring, jo længere tid der går inden adækvat behandling, dvs. fjernelse af den lidende pulpa ("tandnerven") altså rodbehandling.
Den lille svage sorte plet sidder sandsynligvis på tandrodens spids og indikerer en reaktion i knoglevævet her forårsaget af pulpaskaden.
For at undgå at tilstanden går over i en kronisk betændelse omkring rodspidsen, synes jeg du bør få en tandlæge til at åbne og rense tanden og fylde den med desinficerende middel.
Du kan så vente til din tandlæge er kommet fra ferie med den endelige behandling.
Om der skal en krone på, afhænger af skadens størrelse og art, som jeg ikke kan afgøre uden at have set tanden. Men i mange tilfælde går det an med blot en rodbehandling.

Med venlig hilsen

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
spoergtandlaegen.dk