Hej!

  Jeg har for ca. 1 år siden fået skiftet en (stor) plombe ud fra sølv til plast, og siden da har jeg haft ondt i tanden, når jeg tygger i den pågældende side. På nogle af dine svar her i dette forum kan jeg forstå, at der evt. kan være tale om en revne i tanden.
  Du skriver et sted, at man v.hj.a. et intraoralt kamera kan afsløre mikrospalter. Er det en fordel at få undersøgt om der er en revne i tanden, for at sikre sig at der ikke er andet i vejen - inden man evt. vælger at få sat en krone på? Eller er det mere hensigtsmæssigt at få sat en midlertidig krone på, for på den måde at afgøre om en (permanent) krone vil afhjælpe problemet? I denne forbindelse vil jeg også gerne vide hvad en midlertidig krone er, og hvad den omtrent ligger på i pris?
Med hensyn til fuldkroner, hvad er da bedst - en metalkrone eller en krone af keramik/porcelæn? Og er det en fordel at få lukket en evt. revne med cement inden der bliver sat krone på tanden?
  Det var vist en ordentlig bunke spørgsmål. Håber det kan lade sig gøre at svare på dem.

Med venlig hilsen

LotteHej Lotte.

Undskyld det sene svar pga. ferie og mange indkomne spørgsmål.

Det kunne virkelig tyde på, at der er tale om en mikrospalte i tanden. Den viser sig ved smerter ved tygning med pågældende tand og følsomhed for kulde og varme.
Det bedste du kan gøre, er at få fjernet den gamle fyldning fuldstændigt og så få lagt en meget tyndtflydende plast i bunden af tanden. Det vil trænge ind og lukke revnen og forsegle den. Derefter kan den bygges op i plast på normal vis.
Forsvinder symptomerne ved denne behandling kan plastfyldningen bevares og der kan fremstilles en krone på den plastbehandlede tand.
En metalkrone (guld eller metalkeramik) er stærkere end en porcelænskrone, men er det ikke en voldsomt belastet tand, kan man foretrække porcelænskronen på grund af den heldigere æstetik.
En midlertidig (provisorisk) krone er typisk en krone, der benyttes efter aftrykstagning medens den permanente krone bliver fremstillet på laboratoriet.  Prisen er normalt inkluderet i prisen på den endelige krone - men skal der sættes pris på vil det ligge omkring 4-500,-kr.

Håber dette er fyldestgørende ellers er du velkommen igen.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk