Hej Axel
 
Først og fremmest tak for en god ide med at svare på spørgsmål over nettet. Det er en yderst god hjemmeside.
Nå men så lige lidt om mit handlingsforløb:
Jeg fik i August sidste år lavet en tand med plast. Plumben var faldet ud, men til trods for dette havde jeg stort set ikke smertemæssige problemer med den. Jeg ville dog hurtigt få den lavet, da jeg stod og skulle ud at rejse i længere tid. Efter behandlingen fik jeg store problemer med den, hvorefter jeg kontaktede min tandlæge efter en måneds tid. Den var blevet for høj og skar mod min tand i overmunden, så tandlægen slibte noget af den af. Det viste sig, det ikke var nok, men det var for sent, da jeg skulle ud at rejse i Oktober. Jeg havde store problemer med tanden under rejsen. Jeg havde sporadisk tandpine og kunne kun bruge min højre side til at tygge med.
Jeg kom hjem og tog straks til tandlægen, der registerede, at han ikke havde fået slibt nok af den. Han tog derefter noget af plasten af og påførte noget nyt. Det hjalp på højden, men jeg havde stadig problemer med kulde/varme påvirkningen, når jeg spiste. Derfor gik jeg til tandlægen igen igen. Han fortalte mig, at der var et problem med plasten der kunne have indflydelse på overfølsomheden, hvorefter han påførte noget nyt, men at hvis det ikke virkede så måtte en rodbehandling være næste udvej. Det hjalp gevaldigt med det nye pålagte plast, men tanden er stadig følsom, når der påføres tryk på den under spisning af hårde madvarer.
Det er specielt inde i tandens fordybning, smerten mærkes.
Jeg er meget fortvivlet, og bange for at han har været skyld i mine smerter, til dels fordi jeg ikke havde problemer med den, før han begyndte at bore i den, og derudover at han efter første behandling i August ytrede: "..ja det var lige før jeg borede helt ind til nerven."
Det skal bemærkes at det er første gang jeg har fået lavet tanden med plast hos ham.
 
Spørgsmål:
 
Hvad kan mine problemer skyldes, kan tanden fx være for kort nu?
Er det normalt at bore næsten helt ind til nerven?
Kunne det være en god idé at finde en anden tandlæge for en alternativ vurdering?
Er det sværere at arbejde med plast, da jeg aldrig har haft problemer med sølv?
 
Jeg er kun 25 og vil derfor helst undgå en rodbehandling, så vil jeg næsten hellere gå med den momentane smerte, når jeg spiser.
 
På forhånd mange tak for hjælpen

M PKære M P.

Tak for dit spørgsmål.
Til dit første spørgsmål om det kan skyldes tanden er for kort, må jeg svare nej.

Tandlægen prøver normalt at undgå at komme helt ind til nerven (pulpa). Hvis tanden ikke er mulig at gøre helt fri for carieret væv uden at blotlægge pulpa, kan det forsøges at overkappe den del af det nærmest pulpa liggende område med en kalkholdig lak, dække af med en fast eugenolcement og derefter fremstille en fyldning og observere om tilstanden bedres. Efter et års tid kan fyldningen fjernes og tandlægen kan vurdere, om der er kommet fast dentindække (tandbensdannelse) over den udsatte del af pulpa. Først her efter laves den endelige fyldning.

Plast er ganske rigtigt lidt vanskeligere at arbejde med end sølvamalgam. Enkelte mennesker er også ekstremt følsomme overfor plastfyldninger med smerter til følge.
I modsætning til amalgam trækker plasten sig lidt sammen når den afbinder (stivner). Det kan medføre, at den slipper eller mister kontakten i bunden af fyldningens gulvområde.
Det i sig selv kan give symptomer. I det hele taget kræver plasten stor omhyggelighed under fremstilling og den efterfølgende finjustering af højden.

At tanden er følsom for tyggetryk, varme og kulde tyder dog på, at pulpa har været udsat for en lille, overset blotlæggelse og at den derfor reagerer, som du beskriver det. Så mit råd er, få fyldningen skiftet forsigtigt ud igen og få lagt en midlertidig smertestillende fyldning, hvis ikke der er synlig perforation til nerven og tanden i øvrigt reagerer på en vitalitetstest på normal vis.
Ellers må du få den rodbehandlet for at få fred for smerte.

Om du skal skifte tandlæge, må din tillid til nuværende afgøre.

Med venlig hilsen

Axel
www.spåoergtandlaegen.dk