Hej Axel
Jeg er en kvinde på 35 år, som har brug for hjælp!
 
Tirsdag 15/2- 05 var jeg til min tandlægen pga. smerter i en kindtand nederst højre side med gammel sølvplump i. Når jeg spiste mad i den side gjorde det ondt og jagede ned i tanden. Min tandlæge sagde, det var et stykke af plumpen, der var gået af. Så han borede og reparerede tanden med plast fuldning. Siden har jeg slet ikke kunne spise i den side, jeg har mere ondt, det jager gennem tanden og bare jeg har åben mund isner det i tanden. Mærker jeg forsigtig med en negl på tyggefladen, er det som om tandlægen borer direkte ned i tandens nerve.
 
Derfor har jeg i dag tors 17/2 igen været hos tandlægen. Han kunne ikke se, mærke eller fremprovokere smerten, så han valgte at bore noget af plasten væk (bagerst da det var der jeg troede, jeg hovedsagligt kunne mærke smerten) og mere tand for så at dække tanden til med plast i og på indersiden af tanden, i tilfælde af der er en lille revne, som han ikke kan se. Desuden syntes han, at den tilsvarende tand i overmunden lige skulles files lidt ned.
 
Og det isner stadigvæk i kindtanden, både når jeg trækker vejret og det jager gennem tanden, bare jeg berøre tanden ovenfra på tyggefladen. Jeg kan ikke spise og føler det er en utilfreds behandling, dels at min tand skal behandles 2 gange, dels at han bare bore og laver lappe løsninger.
 
Synes du, at det er den rette behandling ud fra anamnesen?
Er der ikke en måde hvor på, man kan se gennem tanden og finde problemet uden fortsat at bore mere og mere tand væk? Kan en lille revne ses med det blotte øje? Og hvad skal mit næste træk være? Og hvad med betalingen? Jeg har betalt for den første ebehandling, men hvis han fortsat skal arbejde med tanden må det vel være på hans regning eller hvad?
 
Jeg har lige det problem, at jeg i adskillige år ikke har kunnet tygge med den venstre sides tænder, fordi to af den isner, så nu er jeg i tvivl om det også er en fejlbehandling.
 
Mine tænder er i forvejen meget skrøbelige og skøre, så jeg prøver at passe på dem, så godt jeg kan.
 
På forhold tak
Venlig hilsen
Betina


Hej BR.

De kan være vanskelige, de der overfølsomme tænder.
Men jeg tror nu på, at der findes en mikrospalte under fyldningen med kontakt til tandnerven. Ofte er mikrospalten uhyre svær at se med det blotte øje. Der er nok ikke anden mulighed end at få  fyldningen fjernet, nøje undersøgt bunden med lup eller intraoralt kamera. Når (og hvis) revnen findes da at fylde den med en ekstra fin plastfilm og dernæst fylde tanden op med en midlertidig smertestillende pasta, der når -og ikke før- tanden er blevet fuldstændig symptomfri, delvis fjernes og tanden fyldes på vanlig vis.
I nogle tilfælde kan overfølsomhed forekomme ved ekstrem belastning ved tænderskæren eller pres om natten, men det skriver du ikke noget om.

Isninger i tænderne kan i dag fjernes med spcielle væsker, der påføres tilstrækkeligt mange gange indtil effekten er opnået.
Betalingen kan du nok komme til rette med din tandlæge om i modsat fald er du jo frit stillet i tandlægevalg.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk