Hej Axel.

Jeg har netop med stor interesse siddet og "bladret" din hjemmeside spoergtandlaegen.dk igennem - men har desværre intet fundet om min "tilstand".

Jeg er ved at være desperat! Har haft tandpine i over 2 år nu - og det bliver lissom bare ved og ved ...

Hele miseren startede for snart 2 år siden, da jeg hos en ny tandlæge fik skiftet 4 gamle sølv-plomber til plastik. Så brød helvede løs! Jeg fik voldsomme smerter fra alle 4 tænder (ved kulde, varme, - ja, hvad som helst!) - som en efter en blev rodbehandlet - men desværre er det ikke stoppet der. Jeg har i mellemtiden skiftet tandlæge, som mener, jeg lider af følsomme tandhalse - man kan ganske enkelt se, at der mangler lidt af tandkødet "foroven/neden". Jeg har netop fået rodbehandlet to tænder mere i den anden side. Vi har prøvet fluorpenslinger, laser, retzin (hvis det staves sådan ?), små plastfyldninger .. alt ?! - eller har du andre gode ideer ? Jeg børster mine tænder med en blød tandbørste - eller min elektriske, bruger zendium sensitive tandpasta (smører også lidt på tandhalsene om aftenen), tygger fluortyggegummi 2-3 gange om dagen (dog ikke pt, da jeg er 12 uger henne :-)) - hvad skal jeg snart gøre mere ??? (Må man i øvrigt overhovedet få flourpenslinger, når man er gravid ??)

Og ikke nok med det ... er netop begyndt at have voldsomme smerter fra den inderste kindtand i overmunden, der blev rodbehandlet hos min første tandlæge for næsten 2 år siden (efter hun havde plastfyldt den + guldkrone på) - Den reagerer kun på varme - til gengæld med voldsomme smertejag, der er helt uudholdelige! (Jeg tror i hvert fald, det er fra den tand - men snart er jeg jo i tvivl ?!) Hvad kan det nu være ?? Kan man undersøge, om tanden stadig er "i live" ?

Kan jeg lide af en tandsygdom, der vil kunne give mig tilskud ? Eller er der andre måder hvorpå, jeg kan søge tilskud/modtage gratis behandling ? Jeg må efterhånden snart gå fra hus og hjem grundet dette - indtil videre har det kostet mig over 30.000!

Et sidste spørgsmål - kan jeg klage over den gamle tandlæge nu næsten 2 år efter hendes endte behandling ? - i så fald - hvor/hvordan ?

Håber, du kan give nogle gode råd ? Og beklager alle mine mange spørgsmål - men jeg er noget desperat ...

vh Lone


Kære Lone.

Tak for dine spørgsmål.

For det første skal det slås fast, at en rodbehandlet tand, som er behandlet lege artis med samtlige rodkanaler fyldt, IKKE er følsom for kulde eller varme.
Hvis der derimod er en overset ikke behandlet rodkanal, vil følsomheden blive ved.

Jeg har været ude for i meget få tilfælde, at enkelte personer ikke tåler selv den mindste "plastfyldning" men oplever smerter af forskellig karakter derfra og som forsvandt, da der blev lagt et andet materiale i tanden.
Overfølsomme tandhalse kan behandles ved gentagne gange at pensle med forskellige midler og man må simpelthen fortsætte behandlingen til normale tilstande er genoprettet. Et ganske godt middel hedder Seal and Protect, men der er naturligvis andre. Et helt nyt markedsført produkt består i en individuel ske, hvori der lægges fluoropløsning i ca. 1% styrke. Det lyder lovende.

Når du er gravid i 12. uge kan du godt anvende fluor uden risiko for fosteret.

Hvad angår din inderste kindtand i overmunden kan man ikke vitalitetsteste den vha. svagstrøm, da guldet vil lede strømmen bort fra tanden og ud i omgivelserne.
Et røntgenbillede vil i de fleste tilfælde kunne afsløre om smerterne skyldes betændelse i kæbebenet udgående fra den rodbehandlede tand. Det er nok det mest sandsynlige, når varme udløser smerten.

NÅR du er gået fra hus og hjem kan du søge tilskud fra din kommune, men det er lidet sandsynligt at du kan få noget inden det er sket. En mulighed er at søge om at blive behandlet på en af tandlægeskolerne i Århus eller København. Der kan du (måske) blive behandlet og kun selv betale for materialerne.

Et klageskema kan du få hos en hvilken som helst tandlæge eller hos amtet.

Til sidst vil jeg ikke udelukke, at dit kraniebrud, som du oplyser om i et følgebrev, kan være medvirkende til dine problemer med ekstrem følsomhed, selv om jeg ikke er i stand til en nærmere analyse. Dertil må du henvende dig til eller henvises til en neurolog for nærmere udredning.

Nu er det jo ikke muligt for mig at vurdere din tandsituation, hvor mange og specielt hvor store dine fyldninger er, men prøv at undgå rodbehandlinger, før du er helt sikker på, at smerterne ikke er forårsaget af andet end lidelser i tandens nerve.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk