Min søn har i dag været til tandregulering og fik der at vide, at hans overbid skal behandles med følgende: 

 

·         3-6 måneder med en ganebøjle (for at udvide overmunden)

 9-12 måneder med et nakketræk, som han skal have på 12-14 timer dagligt (for at få underkæben bedre på plads)
 

Efter at have været på Internettet i dag, så kan jeg forstå, at det er forbundet med meget ubehag – fysisk, socialt osv…

 

Mit spørgsmål er derfor: er der noget alternativ til ovenstående behandling? Min søns overbid er på ca. 8 millimeter. ALLE forslag og alternativer har interesse.

 

På forhånd tusind tak for din hjælp.

 

Med venlig hilsen

 Frank

Til Frank Mathiasen

Uden at have set din søn er det svært at give et bud på, hvad der ellers kunne hjælpe ham. Jeg tænker mig, at det nævnte nakketræk har forbindelse med en aftagelig bøjle inde i munden – er det ikke rigtigt? Der kan være den løsning, at den aftagelige bøjle kan laves uden nakketræk, men der er jo nok en grund til, at behandlingen er skitseret med nakketræk. Du skal dog tænke på, at så ung som din søn jo er,  sover han nok de fleste af de 12 timer – de sidste timer plejer jeg at foreslå mine patienter, at “man har den altid på, når man sidder foran en skærm” – det gælder fjernsyn, computer eller pc-spil. Han kan jo fint have bøjlen på, når han ser fjernsyn sammen med jer, sidder med sine egne pc-spil eller andet på computeren.

Bliver din søn ældre, er der andre muligheder, når han har skiftet nogle flere tænder – så findes der nogle skub-bøjler af stål, som dog i det mindste sidder inde i munden, men hvor meget bedre din søn vil synes, de er, er svært at forudse – dog er der en megafordel: Når disse skubbøjler sidder fast på tænderne, virker de 24 t/dgn. – altså ikke noget med at skulle huske at få dem på – de sidder fast. Denne bøjle hedder en Herbst-bøjle – men kan som sagt normalt kun bruges, når de nye tænder er kommet frem.

Venlig hilsen

Lis Højensgård, specialtandlæge i tandregulering
www.spoergtandlaegen.dk