Kære Axel
 
Jeg har et mellemrum i fortænderne, som jeg vil have rettet. Mine tænder sidder normalt i den ene side, men i den anden side nærmest i zigzag; vistnok pga. at hjørnetænderne ikke passer sammen. Min tandlæge forsøgte en gang at rette op på det ved at slibe nogle af tænderne, men altså kun nok til at det ikke generer mig (særligt meget) fysisk. Du har til et lignende spørgsmål om mellemrum foreslået bl.a. 'togskinner' og porcelænsfacader. Det sidste er jo hurtigst, men duer det, hvis tænderne også sidder skævt? Er en kirurgisk løsning muligt - når man gerne vil undgå 2 år med metalmund? Kan du henvise til en specialtandlæge i København/Nordsjælland?.
 
En anden ting: Jeg har to mælketænder i overmunden, som aldrig er faldet ud (jeg er 25) - er det normalt, eller skal der gøres noget ved det?
 
På forhånd tak - Anne Pedersen


Kære Anne.

Tak for dit spørgsmål.
Der er jo flere ting i det. Mellemrum mellem fortænderne, skævbidning og mælketænder, der ikke fældes.

Når mælketænderne ikke falder ud, skyldes det som oftest, at de blivende tænder ikke er anlagt. De mangler simpelthen.
Det kan også skyldes, at de blivende tænder er lejret forkert i forhold til frembrudsretningen. I så tilfælde hjælper det tit at få trukket mælketænderne ud. Så kommer de blivende tænder som regel ud af sig selv.
Et par røntgenbilleder kan afsløre den sag.
Hvis der ikke er anlæg til blivende tænder kan mælketænderne, hvis de ellers er sunde, sagtens sidde fuldt funktionsdygtige i mange år. Jeg har flere 50 årige patienter, der stadig har gode mælketænder.
Det må imidlertid være klart, at hvis de blivende tænder ligger med en eller anden hindring som årsag til manglende fremkomst, må man ofre mælketænderne for at få de blivende på plads.

En kirurgisk løsning på skævbid og mellemrum er ikke sandsynlig. Du må nok indstille dig på en eller anden form for "togskinner". Det kan lade sig gøre at lægge dem på bagsiden af tænderne, men det er en del dyrere.

Alt i alt synes jeg du står dig bedst ved at lade en specialtandlæge i ortodonti vurdere din situation under et.

Jeg kan desværre ikke henvise dig til en specialtandlæge, men søg selv i telefonbogen eller spørg dig for. I Tandlægebladet er der specialtandlæger, der annoncerer. Hvis du er ked af at spørge din tandlæge, kan du låne bladet på biblioteket. Se under kollegiale henvisninger.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk