Hej Axel
 
Jeg har desværre knækket den sidste del af min 2. kindtand (fra hjørnetanden). Den var rodbehandlet og der stod kun den sidste inderside tilbage og holdt på en "sølvkrone"!
 
Nu går jeg og venter på, at  min tandlæge har tid, til at gøre noget ved det. Mit spørgsmål er, hvad kan han gøre? Der er jo ingen tand tilbage oven for tandkødet, kun det af roden, der er rodbehandlet, hvorpå der sidder en halv "sølvkrone". Kan han bygge nyt på den eller roden, eller skal det hele ud? Kan jeg få en ny tand, evt. stifttand sat i? I så fald, hvordan gør man det? Man spekulere jo lidt i ventetiden!
 
Med venlig hilsen
 
DianaKære Diana.

Tak for spørgsmålet.

Når det drejer sig om en rodbehandlet tand som din, fjerner tandlægen det meste af rodfyldningen, men lader det sidste stykke ved rodspidsen blive, så tandroden er tæt mod omgivende kæbeknogle. Der skal nu laves en opbygning, der erstatter en del af den mistede tandsubstans.
På billedet her sker det ved hjælp af en støbt fyldning, guld, titan eller andet biologisk neutralt materiale. Opbygningen  kan også fremstilles direkte af composit eller plast.
Når opbygningen er cementeret eller limet fast, tages nyt aftryk af tanden med opbygningen og på den model der herved fremskaffes, laver tandlaboratoriet en tandkrone, der passer i farve og form såvel  i tandrækken som mod den tand i modsatte kæbe, den skal arbejde sammen med.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk

Billederne er fra Tandlægens billedhåndbog, Dansk Tandlægeforening.