For 3 mdr. siden fik jeg en kindtand i undermunden forberedt til en porcelæns krone. Efterfølgende fik jeg en hætte på i 14 dage indtil kronen blev færdiglavet. Jeg havde ingen smerter i tanden de 14 dage jeg havde hætte på. Siden kronen er blevet påsat har jeg haft daglige smerter og at tygge med kronen er helt umuligt.
Jeg har siden, jeg fik kronen måtte tygge med modsatte side. Kronen er slebet til og jeg rammer den heller ikke når jeg skærer
tænder. Hvis bare jeg presser let med en finger på kronen får jeg ondt med en isende fornemmelse. Min tandlæge har foreslået at rodbehandle tanden ved at bore ned gennem kronen og lukke huldet med plast, hvilket jeg er meget skepsis over for. Hvordan kan det være at kronen giver tanden konstante smerter og er den foreslåede behandling forsvarlig set i lyset af at jeg har betalt 5.200 kr. for en Denzir porcelænskrone?
 
M.V.H.
 
Carsten


Kære Carsten.

Medens kronen er blevet fremstillet på et laboratorium, har du haft et såkaldt provisorium på tanden. Det er en art lim, der gør at det ikke er alt for vanskeligt at fjerne igen når den færdige krone er klar til cementering, men som samtidig kan indeholde en væske (eugenol) der virker smertedæmpende og beroligende på den forarbejdede tandstub.

Der kan selvfølgelig være sket noget med tanden under cementeringen, men muligheden for at du reagerer på den endelige cement må også tages i betragtning.
Endelig kan der allerede fra begyndelsen af behandlingen have være en meget lille og derfor overset åbning til tandens nervekammer. Ved den midlertidige pålimning har der været mulighed for afløb af eventuelle betændelsesprodukter, hvor i mod det ikke er tilfældet ved den permanente cementering. Det tryk, der derved opstår inde i tanden registrerer du som smerte.

Det kan selvfølgelig være en mulighed at bore igennem kronen og rodbehandle - men det bør ikke gøres før tandlægen er absolut sikker på at det nu ogå er nødvendigt.
I hvert fald har du så ikke fået den behandling, du har bestilt og betalt for.

Jeg vil foreslå dig at tage en samtale med tandlægen og bede om at få kronen taget af igen og nøje undersøgt om tandens nerve har taget skade og så få lavet en ny krone uden beregning, hvis der er tale om en overset eller direkte fejlbehandling.

På siden her er der flere links der omhandler mulighederne for klager over tandlægearbejde.

Med venlig hilsen

Axel.dk
www.spoergtandlaegen.dk