Hej! Jeg fik tandpine i nat og da jeg så gjorde brug af tandtråd faldt en krone af en kindtand.Tandlægen konstaterede at der var et hul under kronen og det endte med at jeg fik boret og fik en tandrodsbehandling. Kronen kan ikke bruges igen da den ikke vil passe nu. Der er ikke meget tilbage af den oprindelige tand.Nu skal jeg så tage stilling til om jeg ønsker en ny krone påsat som kun kan holde i nogle år , måske 8-9 år eller om jeg vil have en implantat som er noget dyrere. Hvad skal jeg mon vælge.? Jeg er 56 år.

Venlig hilsen Gerda


Hej Gerda.


Tak for dit spørgsmål.
Det er selvsagt vanskeligt at svare uden at have set skaden på tanden - hvor meget der er tilbage og dermed fremtidsperspektivet. Men din tandlæge må have vurderet at tanden er bevaringsværdig, siden han/hun ikke foreslog dig at få den trukket ud og foretog en kostbar rodbehandling i stedet, formodentlig med henblik på at fremstille ny krone. Hvordan ser nabotænderne ud? Er de friske eller med fyldninger? Hvis du hælder til ideen om at få tanden ekstraheret, skulle du måske overveje at få gode holdbare, æstetiske kroner  på dem og dermed en bro til erstatning for den dårlige tand? Til samme pris som implantat og en noget mindre omstændelig behandling, som kan udføres med det samme, så du altså ikke behøver at gå tandløs,da den kan sættes på samtidig med tandekstraktionen.
Hvis du vælger at beholde den nu rodbehandlede tand, vil jeg anbefale en observationsperiode på omkring et år for at se om rodbehandlingen er lykkedes og tanden er værd at satse på.
Et tandimplantat er ikke en livslang forsikring. Der kan ske flere ting, f.x. paradontose omkring implantatet, såkaldt periimplantitis, der kræver behandling.

Men held og lykke.

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spørgtandlægen.dk