Hej

Jeg har en søn på snart 11 som har et ret stort overbid (jeg kan let stikke en tommelfinger mellem under- og overtænder. Han har desuden et ret smal og høj gane. Han skal nu have nakketræk i et års tid og derefter skal han have togskinner et års tid.
Derefter er det planen at han skal have en eller anden skinne bagpå over- og undertænder i den tid han vokser...altså en del år.

Men jeg har nu hørt flere sige, at de troede det var sjældent at man får nakketræk til børn i vækst, da man kan få en form for fast bøjle, som også trækker kæben frem...Er nakketræk en "gammeldags" løsning eller kloger folk sig bare på noget de ikke har forstand på? :-)Hans tænder sidder ret fint (ingen krydsende tænder og de står ikke vandret ud i luften, men blot lidt skråt), men overbiddet er da helt klart stort, så der er ikke tvivl om, at kæben skal trækkes frem...jeg er bare blevet i tvivl om nakketrækket er det rigtige... Det skal lige siges, at han har det fint med at skulle have bøjle :-)

 

Med venlig hilsen

Pia Nielsen

 

Til Pia Nielsen.

Det er rigtigt, at nakketræk ikke bliver brugt så meget mere, men det er ikke mindst fordi “moderne børn” er vanskelige at få til at kooperere med sådan noget skrammel!

Nakketræk er stadig et godt valg – især hvis overbiddet skyldes, at overkæben ligger langt fremme. Overbid kan skyldes, at overkæben ligger fremme – eller at underkæben ligger tilbage, og i første tilfælde er nakketræk en god ide.

Men du kan jo spørge, der hvor din søn bliver behandlet – sig ærligt, at du har hørt, at man ikke bruger nakketræk så meget, så hvorfor skal din søn have det?

Venlig hilsen Elisabet Højensgård, specialtandlæge

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk