Hej.
Jeg fik for et år siden skiftet en masse sølvplomber ud til plast. I een af de behandlede kindtænder i undermunden fik jeg efterfølgende tryksmerter ved tygning. Nu er der som sagt gået næsten et år og jeg kan stadig ikke tygge med kindtanden. Den gør kun ondt, når jeg tygger sammen om noget, og det gør selvfølgelig, at jeg kun tygger med den anden side af munden.
Jeg har i det forløbne år søgt en anden tandlæge, som har skiftet plomben til en anden plast, men dette har ikke hjulpet. Tandlægen ved ikke, hvad der kan være i vejen med tanden, for der er ikke noget at se, hverken revne eller andet.
Hår du et bud på, hvorfor min tand giver problemer og hvad der kan gøres ved det?
Jeg vil nødig skulle nøjes med at tygge i den ene side af munden fremover eller skulle have trukket tanden ud. Jeg har aldrig før haft problemer med tanden heller ikke op til udskiftningen fra sølv til plast.

Venlig hilsen
Ulla

Kære Ulla,
det er ikke noget enkeltstående tilfælde, du beskriver. Men det er for længe at gå med en smertende tand, der ikke kan tåle at blive belastet. Det er heller ikke særligt hensigtsmæssigt kun at tygge i den ene side. Det kan belaste både kæbeled og tyggemuskler.

Er tanden røntgenfotograferet? Er tanden vitalitetstestet, dvs. er der liv i tanden, eller skyldes smerterne en byld på rødderne, der smerter ved tryk?

Nogle ganske få mennesker er følsomme overfor "plastfyldninger" og får smerter af kortere eller længere varighed. Jeg tror imidlertid ikke at det er årsagen, du har jo fået skiftet mange fyldninger problemfrit. Selv om du har fået skiftet fyldningen til en anden type er der stadig smerter ved tygning. Der er ikke den store forskel på materialesammensætningen i "tandplasten" uanset fabrikatet.
Årsagen til smerterne er for mig at se, dersom de ovennævnte undersøgelser ikke giver svar, en mikrospalte, selv om man ikke tidligere har fundet en.
Den kan være meget vanskelig at se med det blotte øje, men den kan ligge under fyldningen i tæt relation til pulpa (tandnerven). Har din tandlæge et intraoralt kamera, der kan forstørre bunden under den fjernede fyldning, kan mikrospalten afsløres.
Behandlingen består i at lukke spalten med kalkholdig cement og et tyndtflydende lag plast, så revnen i tanden fikseres. Man kan så forsøge sig med en ny pastfyldning, der overdækker væggene og støtter tanden. En god mulighed er et keramisk indlæg, det er stift og holder tandens vægge på plads.
Du kan selvfølgelig også få fremstillet en fuldkrone, der hindrer spalten i at åbne og lukke sig ved belastning, men det er jo noget bekosteligere.
Der er ikke grund til at få trukket tanden ud - den kan altid gøres smertefri ved en rodbehandling.
Jeg føler mig overbevist om, at en grundig eksamination af tanden vil afsløre den smertevoldende mikroinfraktion og derved også gøre dig smertefri.

Med venlig hilsen

Axel

Kære Axel.
Tak for dit svar ang. smerter i kindtand ved tygning efter skiftning af plomber.
Kan du anbefale mig en tandlæge i Københavnsområdet, der har et intraoralt kamera og vil kunne foretage en vitaltest af min tand. Hvad gør man ved en vitaltest af en tand?
Som svar på dit spørgsmål, blev min tand røntgenfotograferet af den tandlæge, der foretog udskiftningen af fyldningerne i første omgang og de billeder viste ingen revner, men jeg kan forstå de kan være ultra små, så der skal andre metoder til.
Min nuværende tandlæge snakker om en krone til 6-7000 kr. og det er svært for mig at betale, da jeg er studerende. Er det normalt at en kindtandskrone koster i den størrelsesorden?
Hvad koster det keramiske indlæg ca., du taler om?
Kan tanden tåle at blive udboret 3 gange indenfor et år?
 
På forhånd tak for svaret.
Med venlig hilsen
Ulla
 

Kære Ulla,
det var mange spørgsmål en lørdag aften.
Jeg kan i sagens natur ikke anbefale en klinik. Men en moderne tandlæge har nok et intraoralt kamera, du kan jo spørge.
Vitalitetstesten består i at der sendes en meget svag pulserende strøm ind i tanden. Det kan alle tandlæger foretage.
Reagerer tanden med en brænden eller stikken  er den vital.

Man kan ikke se en mikrospalte på et røntgenbillede, men man kan se om der er betændelsesproces på tandroden.

Prisen på en fuldkrone er omkring 4000 - 5000 kr, afhængigt af tandklinikkens geografiske placering!!
Det keramiske onlay/inlay er fra 2700 - 3000 kr.
Tanden kan sagtens tåle at blive boret ud igen, blot tandlægen tager det med ro og giver sig tid til en omhyggelig og grundig behandling.

Håber det er svar nok, ellers er du velkommen.

MVH Axel
www.spoergtandlaegen.dk