Hej
Jeg skal have lave en krone og kan vælge mellem en metalkeramikkrone med stål eller  med guld. Den med stål er kr. 1500 billigere end den med guld. Tandlægen oplyser, at dem med stål fungere godt, men at de ikke har nogen langtidserfaringer med dem. Hvad er Jeres erfaring. Kan det betale sig at spare pengene og så vælge den med stål, eller skal man ofre pengene til den med guld.

Hilsen Annette


Hej Axel,
 
Det er er rigtig god hjemmeside, du her tilbyder.
 
Jeg har læst om kroner, da min tandlæge siger jeg skal have en sådan. Et enkelt sted skriver du, at du vil fortrække guld frem for titan. Vil du stadig det og hvorfor?
Tidligere hos min tandlæge i DK har jeg fået en krone, men ved ikke hvilket materiale. Der er nu en sort kant på tanden ved tandkødet, som du også skriver, fordi tandkøddet har trukket sig. Siger det dig noget om hvilket materiale der er brugt?
Grunden til min forsigtighed er, at jeg nu bor i Kina -i en lille landsby hvor jeg faktisk er imponert over at der er en, ser det ud til, kompetent tandlæge. Hun siger at titan er det bedste men at hun ikke har nogen erfaring med titan eller guld.
 
Det er en kindtand i undermunden der skal krones, da der er knækket et stykke af og tanden mest består af fyld. Jeg ønsker at kronen skal holde godt, være let at lave og selvfølgelig ikke indholde farlige materialer. Hvad er sikrest?
 
På forhånd tak.
 
 
De bedste hilsner,Bruno


Hej Annette og Bruno.

Tak for spørgsmål, som jeg vælger at besvare under et.
Jeg har ikke hørt om at man bruger stål til metalkeramikkroner og vil aldrig anbefale det. Men måske er der tale om titanium??
Dette metal bruges i metalkeramikkroner, som derved kan fremstilles billigere pga.,at man sparer guldprisen. Arbejdsprisen til laboratoriet er den samme, hvad enten det er guld eller titanium.
Måske er jeg lidt forsigtig (gammeldags!) og foretrækker guldet. Men jeg har lavet mange kroner med begge metaller. Der har efter min mening været flere problemer med vedhæftningen at den keramiske masse på titaniumkronerne, således at noget af den  tandfarvede keramik er sprunget af og derved blottet metallet, der er gråt.
Endnu har jeg ikke set tilsvarende skader på guldkeramikkroner. Og flere af dem er over 30 år gamle.
Derfor vil jeg  anbefale denne lidt dyrere løsning. Når eller hvis tandkødet trækker sig efter nogle år, vil den enten fremstå som gylden eller gråsort, om det er guld eller titanium.
I dag kan der godt fremstilles kroner, hvor der slet ikke ses nogen metalkant, idet keramikmassen trækkes helt ud over metallet.
Hvis der kan ses sorte kanter ved kronekanten, kan det skyldes at tanden er blottet og måske misfarvet forårsaget af en tidligere rodbehandling.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk