Vores datter på 10 ½ har lige været hos skoletandlægen hvor det desværre blev konstateret, at hun mangler anlæg for 4 af de blivende tænder. Det drejer sig om de små kindtænder ved siden af hjørnetænderne i overmunden, dvs. to tænder i hver side. Mælketænderne sidder der endnu og tandlægen håber de vil blive siddende længe og at vi selvklart skal passe godt på dem.
Hvad siger erfaringen i forhold til mælketænder og deres levetid i tilfælde ala hendes, ved man det?? Har hørt at der er mennesker på 50 som stadig har funktionsdygtige mælketænder. Går desuden ikke ud fra, at man evt. kan bygge uden på en mælketand for at få den til at fylde mellerummene bedre ud?
Hun har nemlig desuden et sidelæsp og vi havde derfor håbet, at hendes tænder snart ville være iorden og mellemrummene minimeret sådan at dette problem også kunne blive afhjulpet. Synes hun er hårdt ramt :o(


Vi har læst det vi kunne finde på nettet og kan se, at det ikke er så ualmindeligt, og at der er gode behandlingsmuligheder. Det er også det vi har fået af vide af både skoletandlæge og af røtgenklinikken hvor vi skal hen på fredag og få lavet panoramarøntgen, og derefter skal der laves en vurdering og en plan for det videre forløb. Begge steder er positive, og siger at det kan blive vældig pænt men jeg er utrolig bekymret alligevel.
Ingen af os forældre mangler nogle af vores blivende tænder skal tilføjes. Hun og vores dreng på 6 har fået tænder meget sent (13-14 mdr v/ første tand) og den lille på 11 mdr har ingen endndu, og nu frygter jeg at det vil gentage sig med nogle af hendes søskende..
Håber du måske kunne henvise til nogle relevante links og meget gerne komme med nogle solskinshistorier, for det har jeg virkelig brug for,
 
Venlig hilsen og tak for din tid .
 
 


Hej .

Det lader til at I er i gode hænder.
Som jeg forstår tandsituationen ser tandstatus i overkæben således ud: 7,6,x,x.3,2,1+1,2,3,x,x,6,7, hvor x er mælketænder.
Det er korrekt, at i visse tilfælde kan mælketænderne ved manglende anlæg af permanente tænder holde til ca. 50-årsalderen-men hvad så?
Implantatbehandling er altid en mulighed, men den kan først udføres med held omkring 22-års alder afhængigt af vækstintensitet og -mønster.

Hvis der er anlæg til visdomstænder og det kan ses nu på røntgen, vil jeg lade det indgå i en behandling.
Det vil indebære at visdomstænderne transplanteres til en af de manglende mælketænder og behandlingen kombineres med tandregulering, hvor bageste tænder føres frem til den ønskede position før transplantationen. De således fremadførte visdomtænder kan tildannes så der opnås et kosmetisk godt resultat.
Det skal naturligvis planlægges i god til så det rette tidspunkt for en heldig transplantation udnyttes.

Mangel på permanente tænder er ikke helt ualmindelig og forekommer arveligt, men kan godt springe flere generationer over og i stedet fremvise små, specielt gældende fortænderne.

Se i øvrigt linket på denne side om hypodonti, der også er bredt repræsenteret på nettets forskellige søgemaskiner.

I øjeblikket er vi på klinikken ved at læge sidste hånd på implantatbehandling af en 50 årig, der for nylig har tabt to mælketænder.
Så du må ikke fortvivle, der er mange rimelige løsninger - og det kunne jo have været meget værre, som min gamle chef sagde, når moderen kom med sønnen og en halv brækket fortand, "det kunne jo have været et øje".

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk