Hej
Jeg har lige knækket et stykke af en tand. Det er på indersiden af en kindtand, hvor der er sølv i, skal jeg gemme det stykke der er knækket af og tage det med til tandlægen og skal jeg i det hele taget gå til tandlægen.
Tak for svaret.
Hilsen BLHej B.L.
Hvis du er i tvivl om du skal gå til tandlægen, så skal du gøre det.
Når det er indersiden af en kindtand med en sølvplombe i der er knækket af, kan det ikke betale sig at få stykket limet på, så er det enklere og billigere at få udvidet den eksisterende fyldning eller få lavet en ny.
Noget anderledes ville det være hvis det drejede sig om en fortand, der kan det være en god ide at tage stykket med til tandlægen.

Skal et stykke tand limes på den knækkede tand er det vigtigt at tandstykket opbevares fugtigt indtil tandlægen kan sætte det på plads.
En af mine patienter havde knækket en forside af en lille kindtand. Han lagde den i en plastpose med vand og direkte i fryseren til næste dag, hvor stykket blev sat på plads og har siddet problemfrit i to år nu.

De fleste synes det er ubehageligt at gå med en ru tandoverflade og den er også vanskeligere at holde ren end en glat overflade. Der kan også nemmere opstå caries i kanterne på en utæt, knækket fyldning.

Med venlig hilsen

Axel
www.spoergtandlaegen.dk