Subject: findes der kirtler under hagen?


Hej,
Jeg har før skrevet til dig, angående "nedsat følelse efter fjernelse af visdomstand". Det viste sig at nervus lingualis er beskadiget, og jeg har stadig smerter og følelsesløshed i tunge og tandkød. Det er nu 1 år siden, og skal snart til et tjek på rigshospitalet, for at få svar på fra praksisforsikringen.
Jeg har bare lige et enkelt spørgsmål. Findes der kirtler under hagen (i det stykke inden halsen) Jeg ved godt at der er kirtler på hver side af halsen. Jeg har opdaget "noget" på størrelse med en hasselnød lige inden halsen begynder under hagen. Og kan det have noget at gøre med den visdomstand, jeg har fået fjernet i højre side. Hvis der findes kirtler under hagen, og de er forstørret, er det vel tegn på infektion??

Mvh
"hasselnøden"
 
 
 

Kære Hasselnød,

 

Jeg opfatter ”halsen” som startende ved underkæbens underside og gående ned til nøglebenene i begge sider og til brystbenets overkant i midten, og der findes masser af lymfeknuder på halsen. Betegnelsen ”lymfekirtler” anvendes ikke mere, men der findes i regionen også spytkirtler – hos de fleste voksne kan man føle en spytkirtel under underkæben  på hver side, ca. 1-2 cm foran kæbevinklen og 1-2 cm under underkæbens underkant. Endnu tydeligere føles de, hvis man presser ned i mundbunden med pegefingeren på den ene hånd og føler under underkæben med den anden hånd, så man fanger kirtlen mellem 2 fingre. Det er måske klogt at foretage den beskrevne selvundersøgelse i enrum…. J

 

Tilbage til lymfeknuderne – der er rigtig mange af dem på halsen, og de deltager i bekæmpelsen af infektioner, som du er inde på. Efter gentagne infektioner bliver de større og fastere. Hos de fleste af os (både børn og voksne) kan man føle en forstørret lymfeknude lige bag kæbevinklen.

 

Lige under hagen sidder der flere lymfeknuder, og længere bagtil, men stadig ved underkæbens underkant, finder man de "submandibulære lymfeknuder”. De kan langtfra føles hos alle, men vi har dem ikke desto mindre alle sammen.

 

Fund af en eller flere påfaldende lymfeknuder kan være tegn på nuværende eller tidligere infektion, men også på andre sygdomme, så hvis man gennem længere tid har påfaldende store lymfeknuder bør man gå til læge. Det er ikke muligt her at svare på om din ”hasselnød” kan relateres til den visdomstand, du har fået fjernet.

 

     Venlig hilsen

         Henning