Hej.
 
Jeg har et kosmetisk spørgsmål angående kæbekirurgi. Jeg har nogle ikke helt udviklede kæber og samtidig et dybt bid.
Man ser således ikke mine tænder ret meget når jeg taler og smiler. Det er et kosmetisk problem for mig.
Kan man ved hjælp af kirurgi flytte kæberne således at det virker mere naturligt. Min tandlæge siger at det kan lade sig gøre
men siger også at hvis man har nogle kraftige kæber er der mulighed for at skubbe kæberne tilbage igen og så er det vel ikke
det værd.
 
På forhånd tak.
Venlig hilsen
Lars
 
Hej, Lars.


Man kan kirurgisk flytte hele kæber, eller dele af dem. Fx. kan man flytte en for udviklet underkæbe ("underbid") bagud. Omvendt kan man, såfremt underkæben er "for kort", føre den længere fremad.

Hvis overkæben er underudviklet, kan også den føres fremad og/eller nedad, hvorved man kommer til at vise for- og hjørnetænderne i overkæben bedre. Man kan også nøjes med at flytte en mindre del af kæben, fx. det stykke, der indeholder for- og hjørnetænder. På denne måde kan et dybt bid ofte korrigeres.

En overudviklet overkæbe kan gøres mindre, bl.a. ved at spalte den og fjerne et stykke af ganen.

Der er, som du sikkert forstår, ganske mange muligheder, men der er også tilfælde tale om ganske store operationer, der markant ændrer patienternes udseende – og ved enhver operation er der ricisi, der skal vejes op mod det, man ønsker at opnå.  Operationerne udføres på hospitalsafdelinger for Tand- Mund- og Kæbekirurgi.

Jeg vil forslå at du får din tandlæge til at henvise dig til en tandlæge med speciale i tandregulering – dels kan man i mange tilfælde få gode resultater alene ved regulering af tænderne på både børn og voksne, dels skal man før de omtalte operationer så godt som altid forbehandles af en reguleringstandlæge.

 

Held og lykke med det.

          Henning
www.spoergtandlaegen.dk