Hej,
 
Jeg har en tand i min overmund (nr. 4), der har en defekt rod. Der er krone på tanden.
Jeg har gennem nogle år døjet med tandbyld ved roden, der er behandlet med penicillin.
Roden er forsøgt behandlet med operation, men tandbylden vender tilbage - dvs. der er dannet en fistel ved roden, så det puds der opstår, forsvinder stille den vej - men bliver nu nødt til at få tanden trukket ud. Denne situation er ikke holdbar.
 
Mit store problem er, om jeg skal vælge implantat eller bro. Jeg har det meget dårligt med at ødelægge en flot velfungerende tand (der jo næsten er min fortand - nr. 3) - tanden på den anden side er ikke så pæn, og kan fint fungere som "bropille" - men skal jeg ofre min "næsten" fortand eller er implantat sikkert nok?
Jeg læser også om noget der hedder "Simplantat" - noget der foregår hurtigere??
 
Hvis jeg vælger broen, er jeg bekymret for, at jeg om få år får en sort kant, fordi tandkødet har trukket sig mere tilbage - og hvad med roden på (tand nr. 3) - tager den på sigt skade af den bro - jeg er ikke meget for at få blåsort tandkød, hvis jeg kan undgå det.
 
Jeg ved godt, at det er kosmetiske problemer, men det betyder meget for mig, og jeg er helt klar over, at tanden må ud, jeg kan ikke gå med en betændelsestilstand i min kæbe.
 
Mvh.
Ella
 

Hej ,

jeg synes det er  rigtigt godt spørgsmål og kan se, du er godt velinformeret.
Som du selv siger,skal tanden ud.
Jeg synes, du skal vælge et ganske almindeligt implantat. Altså få tanden ud, lad kæbebenet hele op og få isat et implantat. Lad det hele og få så sat kronen på.
Hvorfor: Når der er betændelse, kan det være usikkert, at indsætte implantatet direkte efter ekstraktionen. Måske lykkes det ikke og implantatet afstødes.
Din tandlæge kan sagtens udfylde det tomme rum efter fjernelsen af tanden midlertidigt.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk