Hej Axel
Jeg har et spørgsmål vedrørende tandrensning. Jeg har hørt omtalt at dette kan foretages ved hjølp af sandblæsning og også ved hjælp af ultralyd. Hvad indebærer disse metoder og er der risiko for tandskader i forbindelse med en sådan. Spørgsmålets bagrund er at min kone har fået foretaget en tandrensning angiveligt med sandblæsning da hun i forbindelse med et senere besøg nævner at hun synes hendes tænder er blevet ru af tandrensningen undersøger han tænderne og finder 9 små huller ved tandhalsene, han siger nu at disse ikke kan skyldes tandrensning da han benytter ultralyd som er uskadeligt. Håber du kan hjælpe os med et svar, på forhånd tak.
Med venllig hilsen
Denis

Kære Denis.
 
Ultralydsrensning, der foregår ved hjælp af meget hurtige vibrationer med en metalstav mod tanden er, korrekt udført og på en intakt tand, uskadelig.
Er tanden derimod svækket på grund af begyndende caries (huller i tanden), vil der være risiko for substanstab og tandrensningen bør i sådanne tilfælde udføres skånsomt med håndinstrumenter.
 
Tandrensning ved hjælp af sandblæsning (påblæsning af sand eller saltkorn under overtryk) kan, i følge nylige undersøgelser, medføre ruheder på tandens overflade.
Også dette bør ikke foretages hvis tænderne er svækkede, afkalkede eller med svag emalje.
 
Om de små huller er forårsaget af tandrensningen kan jeg naturligvis ikke udtale mig.
 
Prøv at få hullerne penslet med fluorholdig lak, evt. flere gange.
 
Fremover kan du så bede om at få tænderne renset med konventionelle håndinstrumenter.
 
Med venlig hilsen
 
Axel
www.spoergtandlaegen.dk