Hej

Jeg har en søn på 14 år som fra skoletandplejen har været henvist til undersøgelse hos reguleringstandlægen. Her har man konstateret, at han i undermunden mangler en ny tand under en såkaldt ” 5`er mælketand. Samt at han i overmunden – ved siden af fortænderne har en ”forskudt tand” oppe, som ikke kan komme ned af sig selv. Billede vedhæftet. Især det sidste ser meget lidt rigtigt ud, men under henvisning til, at han bide-mæssigt ikke fejler noget tilbydes han ikke regulering, idet resten er kosmetik, som man siger. Se venligst billede af tandstilling. (skal muligvis mindskes når i åbner) Vi kunne godt tænke os at spørge om jeres mening herom ? Kan det være rigtigt ?

 

Med venlig hilsen

Tine

Hej Tine.
Det var betænksomt af dig, og meget nemmere for mig, at du sendte billeder med.
Din søn har pladsmangel i overkæben, derfor er der ikke plads til at hjørnetanden kan komme ned på plads men ender i "højlabial" position. Der er ikke nogen funktionel gene ved det men så afgjort en kosmetisk.

Kommunerne har generelt fastlagt en linje, der kun berettiger til komunalt betalt tandregulering, hvis tilstanden er eller vil udvikle sig til et bidfunktionelt problem.
Det kan du nok ikke lave om på.
Men du kan vælge at lade en anden tandlæge foretage behandlingen og selv betale.
Det er som regel ikke nogen større behandling og er rimelig hurtigt på plads.

Med hensyn til den manglende permanente præmolar (lille kindtand) kan mælketanden sagtens holde sig til høj alder.

Håber det er svar nok.

Med venlig hilsen

Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk