Kære Tandlæge.
Jeg er ved at få gule tænder, synes jeg. Det er ikke fordi jeg ikke holder dem rene eller drikker for meget kaffe etc. Ifølge min tandlæge er det alderen der sætter ind og tænder bliver mere gule med alderen. Det jeg vil høre, er om der kan gøres noget ved det, da jeg egentlig ikke synes det er særlig pænt.
På forhånd tak.

Med venlig hilsen Anne
 

Kære Anne,

Tak for dit gode spørgsmål.
Før i tiden kunne man se reklamer om at et bestemt tandpastamærke gjorde gule tænder hvide - det gjorde det nu ikke, for to til tre minutters daglig tandbørstning er ikke nok til at ændre kuløren. Der skal skrappere midler til.
Men der er helt klart et kosmetisk behov.
Der findes idag fuldt udviklede behandlinger til blegning af tænderne. De har i en periode været noget i miskredit pga. frygt for evt. skadelige bivirkninger, men er nu et almindeligt behandlingstilbud.
Behandlingen består i, at der påføres tænderne en gel, som efter en overskuelig tid gør tænderne hvidere. Det kan ske enten ved flere besøg hos tandlægen, eller mere effektivt ved at tandlægen fremstiller en klar skinne af akryl eller plast, som passer nøjagtigt til dine tænder. Denne ske skal så fyldes med blegningsmidlet og bruges mens man sover.
Normalt bleges en kæbehalvdel ad gangen, så man kan se effekten i forhold til den anden halvdel. Der er ingen bivirkninger, men dersom der er flere plastfyldninger i tænderne, kan det blive nødvendigt at justere dem, måske lave dem om, hvis farveforskellen bliver for stor. Dermed fordyres behandlingen. Er der mange fyldninger i fortænderne kan man overveje at få lavet facader i porcelæn på hver enkelt tand, men det er en hel del dyrere. Til gengæld tager porcelæn ikke imod fremtidige misfarvninger.
Har du behov for yderligere er du velkommen.

 

Med venlig hilsen
Axel
www.spoergtandlaegen.dk