Til Axel.

Min soen er 6 aar gammel, og har faaet sine 1. kindtaender, og efter han har tabt fortaenderne i undermunden er de 2 nye ogsaa kommet ud der. Alle 4 er meget gule i toppen af tanden og helt moerke ellers. Han er begyndt at klage over smerter i de bagerste taender.... Jeg er bekymret fordi disse taender er dem som han skal leve med resten af livet, og frygter alle hans taender vil se saadan ud. Hvad kan det skyldes? Han drikker mindst 1 glas maelk om dagen og vi har altid vaeret meget paapasselige med tandpleje.

Med venlig, og bekymrede hilsner

Jesper Nielsen, Guatemala


Hej Jesper.

Tænderne, såvel mælke- som blivende tænder bliver dannet modsat en plante, nemlig med kronen først for så at danne roden til sidst.
Netop de første kindtænder begynder at dannes kort før fødsel og de forreste tænder i underkæben kort efter fødsel.
Der kan ses farveændringer i tandemaljen, barnet som spæd eller i den sidste fostertilværelse via moder har været udsat for medicinsk påvirkning,
specielt Tetracyklin eller lignende.
Hvis drikkevandet indeholder store mængder Fluor kan det også medføre misdannelser og misfarvning af emaljen.
Der er mange flere forhold, der kan bevirke tændernes udseende, man taler om eksterne og interne emaljehypoplasier, men det vil føre for vidt at gennemgå det her.
De næste tænder sønnen får påbegynder dannelsen senere, så med mindre drengen gennem længere tid har været udsat for ovenstående, er det
sandsynligvis kun det øverste af tænderne der er påvirket.
Men her havde været rart med foto.


Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
spoergtandlaegen.dk