Kære tandlæge
 
Jeg står for at skal have en rodbehandling, og har hørt det kan være smertefuldt. Mit spørgsmål er ganske kort: Må man få bedøvelse i form af stik når man er gravid" ?
 
På forhånd tak for hjælpen.
 
Mvh

LRKære LR,

Rodbehandling er i almindelighed ikke noget, der kan udsættes, heller ikke ved graviditet, men nu ved jeg jo ikke hvad der ligger bag. Jeg forstår dine betænkeligheder, men at gå rundt med en aktiv betændelse i en tand er vel heller ikke godt for barnet?
 
Lokalbedøvende midler  tilsat adrenalin kan måske påvirke blodkar i moderkagen og derved nedsætte fosterets puls. Jeg kan ikke mindes at der på noget tidspunkt har været rejst mistanke om, at lokalbedøvelse skulle kunne påvirke forsteret på anden måde, ved normal dosering, og de midler der anvendes er for størstepartens vedkommende "gamle" og gennemprøvede - så hvis du skal have foretaget rodbehandling under lokalbedøvelse er graviditet ikke nogen hindring. Jeg ville selv hvis jeg var gravid (hvilket ville være en biologisk sensation) foretrække et bedøvelsesmiddel uden adrenalintilsætning - det oplagte valg er Citanest-Octapressin, som din tandlæge med stor sandsynlighed har på sin klinik i forvejen.
 
Om Citanest-Octapressin og graviditet/amning kan du læse på denne side: http://www.telefonakuten.net/fass/FFass/00130021.htm
 
Noget andet er at rodbehandling ikke altid kræver lokalbedøvelse - i de tilfælde, hvor pulpa (tandens "nerve") er helt død, så ER behandlingen smertefri.
 

Venlig hilsen
   Henning
www.spoergtandlaegen.dk