Hej

Nu må du hjælpe mig med at aflive eller bekræftige et rygte.

Min søn på 14 mdr. har "kun" 7 fortænder og der er ingen tegn på den 8, kindtænderne er så småt ved at titte frem.

Nu til spørgsmålet:

Skal vi til tandlægen for at få gravet den 8 fortand frem inden kindtænderne kommer ?

Rygtet vil vide at der eller ikke bliver plads til den.

M.v.h

R S


Kære R S.
 
Der er meget store individuelle forskelle i hvornår mælketænderne bryder frem. Eksempelvis har omkring 1% forsinkelse i tandfrembruddet således, at barnets første tand ser dagens lys efter 12 måneders alderen. Normalt har barnet fået alle sine 20 mælketænder, når det er omkring 30 måneder gammelt, men igen er der her variationer.
 
Kæberne vokser i takt med tændernes fremkomst.
 
I meget få tilfælde (0,1 - 0,7%) altså en til syv ud af 1000 kan der ses manglende tandanlæg. Det vil hyppigst dreje sig om de laterale incisiver i overkæben eller de centrale incisiver i underkæben.
 
I behøver ikke at gå til tandlægen for at få tanden blotlagt. Hvis den er anlagt, hvad den sandsynligvis er, kommer den frem ved egen hjælp og uden pladstab. Hvis tanden ikke er frembrudt omkring to årsalderen er der jo mulighed for at få taget et røntgenbillede hos tandlægen.
 
Der hvor der kan være tale om, at pladsen til en blivende tand mistes, er de tilfælde, hvor en mælkekindtand enten mangler eller fjernes, inden
seksårstanden er brudt frem, da vil denne være tilbøjelig til at vandre eller kippe fremad med pladsproblemer som følge. Dette kan imidlertid undgåes ved indsættelse af en pladsholder af forskellig art.
 
Jeg håber dette er svar nok.
 
Med venlig hilsen
 
Axel.
www.spoergtandlaegen.dk