Hej,

jeg er en kvinde på 58, som har haft den samme tandlæge i mindst 30 år.Jeg går til tandeftersyn 2 gange årligt.
Mine tænder er rimelig stærke, der er sjældent huller, men da jeg er fra den tid, hvor man ikke gik så højt op i børns tandpleje, er der plomber i kindtænderne.

Min næstsidste kindtand røg plomben ud af lige før jul, da jeg bed i et stykke æbleflæsk...tandlægen havde meget travlt på det tidspunkt, så han rep. nødtørftigt, og gav mig en tid til d. 7.02. - og jeg 'skulle nok få en god pris'....dette nævner jeg, men det er nu ikke prisen, som er det store problem...

Først skulle jeg ha en injektion med bedøvelse!Der var ikke tale om, at jeg blev spurgt, om jeg ville ha dette.....(?)
Nå, så blev munden stoppet ud og værktøj sat ind, og klinik assistenten var hele tiden med på sidelinjen....det tog godt 3 kvarter.
Jeg fik et lille spejl sat foran kindtænderne, så jeg kunne se den hvide plastfyldning, som var sat på 3 sider, der var blod i munden omkring tanden, så jeg skyllede ekstra godt. - farvel, tak ud at betale - 1782,-kr.

Da jeg kom tilbage til butikken, hvor mind mand og jeg jobber, sagde min mand:'Hvad er det for et stort mellemrum, du har fået i undermunden?' - jeg slog det hen, troede bare han tog gas på mig, så jeg så mig ikke engang i spejlet, men gik i gang med mit arbejde.

Et par timer senere kommer min bedste veninde.Hun udbryder:'Hvad er det dog for et stort 'hul' du har fået i undermunden, sådan har du da aldrig set ud før' - så måtte jeg jo til spejlet, og så straks, at hvor mine tænder før har ligget pænt opad hinanden, var der nu fremkommet mellemrum mellem de fire forreste og hjørnetænderne, i den højre side et særdeles stort mellemrum.Tandfyldningen var i min venstre næstsidste kindtand.

Jeg ringede straks til tandlægen, og det var selvsamme klinikassistent, der tog tlf.Foreholdt min feed-back fra ægtefælle og veninde, og mine spørgsmål til, hvorvidt deres behandling skyldtes min andrede tandstilling, udløste lang tavshed i røret, endelig sagde hun, at jeg hellere måtte få en tid, og om jeg kunne komme om formiddagen dagen efter?

Det gjorde jeg, men tandlægen kunne ikke se nogen ændringer i min tandstilling og afviste blankt, at hans behandling skulle være årsag til mellemrummene!Han spurgte mig, om jeg havde et foto af mig selv, hvortil jeg sagde, at det kunne nok fremskaffes, men det havde jeg ikke troet var nødvendigt.Så spurgte han klinik assistenten, om de havde et røntgenbillede?Hun sagde nej.Jeg sagde, at jeg ikke kan leve med at se sådan ud, hvortil han sagde, at man jo kunne bygge plast på tænderne, så de bedre kunne nå sammen...
Så røg strømmen i klinikken, og begge fik meget travlt, forlod mig i rum tid.Strømmen kom ikke tilbage, så det endte med, at jeg fik en ny tid til om 14 dage.

Efter at ha' talt med andre (alle kan se forandringen i min tandstilling) er jeg blevet rådet til at få en uvildig tandlæges forklaring....jeg er jo ikke fagmand, men ved, at der var stukket flere ting ind i min mund, kunne dog ikke se mig selv, mens behandlingen stod på.Mellemrummene er ikke opstået af sig selv.En anden ting:De må ha' røntgenfotos, da jeg regelmæssigt får taget sådanne, og de bliver altid igen sammenlignet med røntgenbillerne fra sidste gang!

Jeg ser frem til dit svar og et fremadrettet råd?

Bedste hilsner,
Mie


Hej Mie,

det var dog en voldsom historie.
Men efter bedste overbevisning, kan jeg berolige dig med, at en forandring i tandstillingen i fronten, eller for den sags skyld andre steder i tandrækken, ikke kan ske så hurtigt, som du beskriver det.
Selv om kindtanden evt.skulle være blevet lidt mindre i længderetningen, vil det ikke kunne bevirke et synligt mellemrum i fortandsområdet, som jo er det man ser
.
Jeg tror, at der enten under eller efter behandlingen er sket det, at en fyldning er tabt i fortandsregionen og det er det din mand og veninde har mulighed for at se nu.
Røntgenbilleder, som tages ca. hvert andet år, omfatter sidetænderne, små og store kindtænder, såkaldte bitewings, og omfatter ikke fortænderne.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk