Hej – jeg har et spørgsmål som jeg meget gerne vil høre en anden tandlæges mening om.

 

Jeg var til kontrol hos min tandlæge for en uge siden. Under besøget opdager tandlægen, at min stifttand (næstsidste kindtand i undermunden) er en smule løs, og da han fjerner stifttanden kan det konstateres, at roden under stifttanden er flækket på langs. Han sætter/limer så min stifttand på igen og fortæller, at jeg skal bede sekretæren om en tid til fjernelse af roden efter sommerferien, hvilket indikerer at det jo ikke ligefrem er akut – jeg har nu en tid til den 4. september! Jeg spurgte lidt ind til hvad der kunne gøres, men hans eneste svar var, at man så måtte finde ud af hvordan man fik erstattet tanden.

Jeg har efterfølgende undersøgt det lidt og fundet frem til, at løsningen formentlig bliver et implantat, som koster ca. 20.000 kr. Det er ikke fordi jeg ikke vil bruge de fornødne penge på min tand, men syntes egentlig en tandlæge bør informere herom inden han trækker en temmelig vigtig tand ud og således efterlader mig uden andre alternativer end at bede ham om at sætte implantatet i, eller undvære tanden. Men da jeg kun er 33 år, og har et arbejde hvor jeg ikke har lyst til at præsentere mig selv med en manglende tand et synligt sted, har jeg reelt ikke et alternativ.

Jeg fik tanden rodbehandlet for ca. ti år siden, og for 5 år siden blev den oprindelige tand erstattet af en stifttand – dette arbejde er udført af min tidligere tandlæge. Jeg har dog ikke haft problemer med stifttanden, og har slet ikke bemærket den var flækket. Jeg har lagt mærke til at den var en smule løs, men det generede kun det omkringliggende tandkød i perioder – og nu sidder den jo fint fast igen.

 

Mit spørgsmål er derfor: Er det virkelig nødvendigt at fjerne tandroden når den er rodbehandlet og ikke gør ondt eller generer? Kunne jeg ikke se tiden an og lade stifttanden sidde – i hvert fald så længe det ikke gør ondt og tanden ikke bliver løs igen?

På forhånd mange tak.

 

Med venlig hilsen

Lisbeth Hansen


Hej Lisbeth,

at tanden er flækket på langs betyder, at der på sigt ikke er nogen god prognose. Roden er ikke tæt mere og vil være et godt grosted for uvelkomne bakterier. Det kan du jo se på dit tandkød, der er irriteret, hævet og af og til ømt.
Om det haster med at få fjernet roden, eller rødderne er det vel, kan jeg ikke sige uden at have et røntgenbillede at støtte mig til.
Jeg har set sådanne tilfælde, der har persisteret i flere år uden subjektive symptomer, men der vil hele tiden være en betændelsestilstand omkring roden, som lige så langsomt vil nedbryde kæbeknoglen omkring den.
Det vil medføre at knoglen trækker sig tilbage, implantatet skal sættes dybere og tanderstatningen, kronen, skal udformes lidt længere end normalt. Altså at den bliver længere. Derudover kan ophelingen efter ekstraktionen blive forsinket en smule.
Er de to nabotænder intakte uden store fyldninger?
Hvis de er fyldte, bør du overveje om en tre-leddet bro er en bedre mulighed. Så får du kronet dem ved samme lejlighed og til en hurtigere og billigere pris.
Prisen på implantat er i øvrigt faldet en del i de senere år, så 20.000,- er nok lige i overkanten.

Tak for dit spørgsmål, håber du kan bruge svaret.

Mvh
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk