Hej Axel Tulinius

 

For ca. 2 år opstod der en bideskade på en kindtand med amalgamfyldning. Tanden blev forberedt for påsætning af en guldkrone, som blev påsat umiddelbart efter idet der ikke blev foretaget en rodbehandling af tanden. Jeg har ikke efterfølgende haft problemer med tanden, men for 2 uger siden gik det galt under en tykkemanøvre, da jeg pludselig følte en kraftig momentan smerte i overkæben En røntgenundersøgelse hos tandlægen har afsløret at en af de udvendige rødder i den kronede tand er flækket på langs. Tandlægen anbefaler en snarlig udtrækning af tanden, idet der er risiko for infektion.

 

Det er et faktum, at der er risiko for infektion, hvilket jeg udemærket forstår, men hvad jeg ikke kan forstå! Hvordan kan en levende påkronet tand revne? I al lekturer jeg har studeret vedrørende tandbehandling på nettet samt min tandlæges forklaringer, er en typisk beskyttelse imod skørhed etc. i tænderne, som afsluttende behandling, netop en påsætnings krone. Er en krone, som er tildannet efter alle kunstens regler ikke det element der skal fordele belastning over hele den underliggende tandsubstans og ikke som i min situation aflevere belastningen i et punkt, som fremkalder et brud lokalt på tanden? Er der en plausibel forklaring vil jeg meget gerne informeres.

 

Alternativt til en udtrækning vil det være muligt at fjerne den eksisterende guldkrone og udføre en rodbehandling og efter et rimeligt tidsforløb at genpåsætte kronen?

 

 

Med venlig hilsen

 

<>Birger


Hej Birger.


Forstår ikke helt udtrykket  bideskade.
Blev tanden røntgenundersøgt før kronebehandlingen? Kan tandroden allerede være flækket før kronefremstillingen. Det er absolut en mulighed.
At en rod bare flækker efter at der påsat krone, har jeg aldrig (endnu) erfaret.
Så min opfattelse går på at skaden  var sket tidligere.

Den eksisterende guldkrone vil ikke kunne genbruges.

Dersom tanden er meget vigtig, kan den flækkede rod ekstraheres efter rodbehandling og efterfølgende fraspaltning (hemisection) fra sunde øvrige rødder, og derpå fremstilles en ny krone.
Det er dog en noget usikker prognose, så mon ikke du skal overveje fjernelse og erstatning med enten bro eller et implantat.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk