Hej.
Jeg er en pige på 19 år med en del overbid. Som 13-årig blev jeg sendt til en tandlæge med speciale i tandregulering og har haft i tidsrummet fra 6. klasse til 8. klasse haft nakketræk (en der skulle sættes i nogle metalhuller jeg fik placeret på de bagerste tænder i min mund og et jeg havde fået lavet aftryk med) og togskinner og nu har jeg en skinne bag ved mine fortænder. Det hele blev trukket en del tilbage men da jeg stoppede med bøjle kom det stille og roligt igen (da jeg trykker det med min tunge) og der blev ikke gjort mere ved det. Der var på tale, at jeg kunne blive opereret men tandlægen fortalte, at det bestemt ikke var en nødvendighed.
Nu, i en alder af 19 år, har jeg lige fået ny tandlæge. Det første hun kommenterede var mit overbid og, at hun helt klart ville anbefale at tage til konsultation for hun mente, at det var noget jeg skulle have opereret og samtidig mener hun, at jeg ikke har fået gjort ordentligt ved det da jeg var under 18 år.
Tanken om operation kan jeg næsten ikke holde ud. Jeg er på vej til at flytte til København hvor jeg skal begynde en hel ny tilværelse - og begynde på et nyt arbejde i en butik. Nu ved jeg, at efter operationen skal man have togskinner og det kan jeg simpelthen ikke leve med - det kan jeg bare ikke!
Er der andre muligheder for mig?
Mvh Anne KatrineKære Anne Kathrine.
Jeg var da rigtig ked af at høre om den historie, men det sker desværre, at tandstillingsfejl kommer igen - ikke mindst, hvis der er tungepres, som du beskriver. Nu har jeg jo ikke set dit overbid, men umiddelbart er svaret på dit direkte spørgsmål, at hvis der skal laves en kæbeoperation, så skal der bøjler på både før og efter operationen.
MEN - hvordan har du det med overbiddet? Hvis det ikke generer dig for meget, kan du evt. få lavet en "holdebøjle"til at bruge om natten. Så bliver overbiddet i hvert fald ikke værre, og du kan så på et senere tidspunkt med mere ro i dit liv evt. vælge behandlingen.
DOG: Jeg synes måske, du skulle snakke med en specialtandlæge i tandregulering. Måske er en kæbeoperation ikke nødvendig - måske kan det klares med tandfjernelse i overkæben - der fjernes 2 små kindtænder i overkæben og overbiddet rykkes så tilbage. I det tilfælde er der mulighed for behandling med plastskinner - invisalign. Gå evt. ind på hjemmesiden: invisalign.com, vistnok også en dansk version: invisalign.dk.

Venlig hilsen Lis Højensgård, specialtandlæge