Kære Tandlæge
Jeg har et spørgsmål jeg håber at kunne blive lidt klogere på.
For en uge siden i dag fik jeg trukket en visdomstand i underkæben ud. Den havde et stykke tid haft et mindre hul og da der ikke var nogen modtand til den i overkæben sagde min tandlæge at det, alt andet lige, burde være en forholdsvis ukompliceret sag at trække den ud. Selve udtrækningen gik nogenlunde let - dog måtte der. på grund af en buet rodspids, arbejdes lidt ekstra på sagen - men ud kom den dog til sidst. Min tandlæge betegnede det som en kompliceret tandudtrækning efterfølgende.
Blødningen efter udtrækningen standsede fint efter et par timer og jeg troede at det dermed var overstået. Men to dage efter begyndte det at gøre ondt - en smerte der stråler ud i underkæben, op bag øret og et stykke ud i tungen og samtidig var jeg hævet i kinden. Jeg rettede derfor henvendelse til min tandlæge da jeg gerne ville have vished for der ikke var tilstødt en eventuel infektion. Efter et hurtigt tjek fik jeg at vide alt så fint ud og jeg måtte tage smerterne med panodil og ibuprofen hvis det blev for uudholdeligt.  Dagen efter var smerterne så intense at de førnævnte piller ikke kunne klare smerterne alene og jeg kontaktede min egen læge som efterfølgende udskrev Kodein til brug sammen med panodil og ibuprofen. 

Så lige nu tager jeg ca. hver 6 time en kodein, to panodiler og en ibuprofen for at holde smerterne nede og hævelsen er på retur. Mit spørgsmål er om det er et normalt smertebillede efter en sådan udtrækning - og ikke mindst hvor længe det normalt tager for den slags smerter at aftage og helt forsvinde.

 

Håber i kan hjælpe mig med et svar

 

På forhånd tak

 

PerHej Per.

Det er ikke normalt med længere tids smerter efter tandudtrækning, men i tilfælde som dit,  kan der komme meget kraftige smerter, der kan stråle ud i øre eller tinding. Patienten føler at der er metalsmag og der kan være dårlig ånde.
Tilstanden kan også forekomme ved voldsomt traumatiserende tandudtrækninger eller ved visdomstandsfjernelse, her hyppigst i undermunden.
Der er sandsynligvis tale om alveolitis sicca dolorosa eller dry socket. I nogle tilfælde kan der ligefrem blive afstødt små knoglestykker, hvor tanden har siddet. I hvert fald sker der en opløsning af det beskyttende lag i hullet efter tanden, således at der frilægges små superfølsomme nerveender. Der er forsket en de i dette, men så vidt jeg ved, er der ikke den endelige forklaring på fænomenet. Jeg har selv prøvet det og det varede 14 dage før jeg var smertefri.
Behandlingen kan bestå i at tandlægen lægger et lille stykke gaze fugtet med eugenol, eller nellikeolie på dansk, op i hullet hvor tanden sad. Det tager smerten med det samme. Denne mêche skal skiftes hver dag i en periode til smerten er hørt op.
Når tandlægen ikke rutinemæssigt lægger sådan en mêche i efter udtrækningen, er det fordi ophelingen ved denne procedure kommer til at tage længere tid og fordi det trods alt er sjældent, det går så galt, som du har oplevet det.
Så hold ud.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk